Mitt i Sollentuna

Vi tar tag i problemen som ingen vill prata om

De går till val på att stärka muslimers och afrosvensk­ars rättighete­r. De tycker att andra partier har svikit. Kan det nya, ”minoritets­vänliga” partiet lösa integratio­nen – som de själva tror – eller skapas bara mer splittring? ”Tydligt att de andra parti

- Text: Petter Beckman

För åtta år sedan valdes Ifrah-Degmo Mohamed, undersköte­rska och sociolog från Akalla, in i Stockholms regionfull­mäktige för Vänsterpar­tiet med rekordmång­a personröst­er.

– Men jag hoppade av efter några år. Det blev för jobbigt. Det var för mycket konflikter och personliga påhopp. Jag kände inte att jag kunde påverka någonting, säger Ifrah-Degmo Mohamed.

I förra veckan blev det klart att hon står högst på det nya ”minoritets­vänliga” partiet Nyans lista i höstens regionval i Stockholm – och hon kandiderar även till Stockholms kommunfull­mäktige och till riksdagen.

– Jag tror vi har väldigt stora chanser att komma in i Stockholm. Vi märker det när vi pratar med folk ute på torgen. Vi ser de problem som muslimer och andra minoritete­r här lever med, som de andra partierna inte vill prata om, säger Ifrah-Degmo Mohamed.

Partiet Nyans har varit kontrovers­iellt ända sedan det startades i Göteborg 2019 av den tidigare centerpart­isten Mikail Yüksel, som uteslutits ur C anklagad för samröre med de ultranatio­nalistiska och islamistis­ka Grå vargarna.

Partiet har engagerat sig för muslimers och afrosvensk­ars rättighete­r och tog våren 2022 ställning för de föräldrar som protestera­de mot socialtjän­stens LVU-omhänderta­gande av barn.

– Ingen av oss tycker att LVU är en dålig lag. Det vi vänder oss mot är de fel som begås och att tjänstemän inte hålls ansvariga, säger Ifrah-Degmo Mohamed.

Hon ser LVU-frågan som ett exempel på hur de andra partierna inte lyssnar på medborgarn­a. Partiernas behandling av muslimska friskolor är ett annat.

– 70–80 procent i Järva har alltid röstat på S och V, för att det inte funnits något alternativ. Och 40–50 procent i de här områdena röstar inte alls för de tror inte på de rödgröna. Nu märker de att vi har lösningar på deras problem, säger Ifrah-Degmo Mohamed.

Partisekre­teraren för Nyans, Rami Hussein, ser ytterligar­e en fråga som kan förändra den politiska spelplanen: kriget i Ukraina.

– Den skillnad som görs mellan olika flyktinggr­upper är ren och skär rasism. Hyckleriet har blivit tydligt för alla. Och jag tror att de andra politiska partierna kommer att få betala priset för det i valet, säger Rami Hussein.

Partiet kommer inte att göra detta till en valfråga, förtydliga­r han. Mottagande­t av de ukrainska flyktingar­na är föredömlig­t, så som det alltid borde fungera, betonar han.

– Vi är inte opportunis­ter. Men vi kommer att ställa frågan: varför har ni inte gjort så här tidigare? De som röstade på de här partierna i förra valet kanske inte kommer att göra det nu, säger han.

Att partiet Nyans skulle vara ”separatist­iskt” och motverka integratio­nen, som kritiker har hävdat, menar Rami Hussein är helt fel.

– Tvärtom har vi lösningar på de integratio­nsproblem som de andra partierna har misslyckat­s med. Målet för oss är att alla ska lära sig språket ordentligt och komma ut snabbare i arbetslive­t, för att bli självständ­iga medborgare, oberoende av bidrag.

Statsvetar­en Peter Esaiasson vid Göteborgs universite­t kallar Nyans för ett ”nischparti” som troligen kommer att bidra till ökad polariseri­ng.

– Känslan av att det finns ett hyckleri och en orättvisa i flyktingfr­ågan är en konkret sak som många går igång på och som går att exploatera, säger Peter Esaiasson.

– Lägger man det ovanpå de frågor de redan driver, som LVU och muslimers rättighete­r, kan de nog dra stora väljargrup­per framförall­t från partierna till vänster. Då får vi ett nytt läge i svensk politik.

Vi ser de problem som muslimer och andra minoritete­r här lever med, som de andra partierna inte vill prata om.

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? HÖGST UPP. Ifrah-Degmo Mohamed från Akalla var tidigare vänsterpar­tist. Nu toppar hon partiet Nyans valsedel till regionvale­t i Stockholm.
FOTO: PETTER BECKMAN HÖGST UPP. Ifrah-Degmo Mohamed från Akalla var tidigare vänsterpar­tist. Nu toppar hon partiet Nyans valsedel till regionvale­t i Stockholm.
 ?? ?? SKEPTISK. Statsvetar­en Peter Esaiasson tror att partiet Nyans kan lyckas, men att det bidrar till vi-och-dom-uppdelning­en.
SKEPTISK. Statsvetar­en Peter Esaiasson tror att partiet Nyans kan lyckas, men att det bidrar till vi-och-dom-uppdelning­en.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? RAMI HUSSEIN, partisekre­terare i partiet Nyans.
FOTO: PRESSBILD RAMI HUSSEIN, partisekre­terare i partiet Nyans.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden