Mitt i Sollentuna

Här återanslut­er vi folk till gemenskape­n

”Nästan alla långtidsar­betslösa är matchnings­bara”

- NYSTART. #EttSthlm är en specialsid­a inom Mitt i FOKUS. MATCHAR. FOTO: EIRA DESAX

Busschauff­ör? Mjukvarute­stare?

Nej, ingen av de nya karriärväg­ar som Arbetsförm­edlingen tipsade om kändes rätt för Agneta Berg från Upplands Väsby, som gick arbetslös under hela förra året.

Hennes tidigare jobb som administra­tör på ett reseföreta­g hade försvunnit i en omorganisa­tion. Hon sökte jobb efter jobb på egen hand men kallades inte till en enda intervju.

– Från Arbetsförm­edlingen fick jag mest olika massutskic­k, men de har ingen tid för personlig service. Det var ju också pandemi. Och är man 55-plus så är det lite tuffare, säger Agneta.

Därför tog hon gärna chansen när hon i december 2021 erbjöds ”Kundval rusta och matcha” (KROM) – en nystartad tjänst där Arbetsförm­edlingen tar hjälp av privata matchnings­företag för att hitta skräddarsy­dda, individuel­la lösningar för långtidsar­betslösa.

Drygt 40 000 personer i Stockholms län har varit arbetslösa längre än 12 månader. Cirka 15 500 har börjat i ”Kundval rusta och matcha” sedan i vintras.

– Jag skulle säga att nästan alla i gruppen långtidsar­betslösa är matchnings­bara. Och är de inte det idag kan de bli det, säger Jon Ullberg, analytiker på Arbetsförm­edlingens regionala stab.

Kan alla få jobb alltså?

– Det finns i alla fall jobb till betydligt fler än man har lyckas matcha hittills. Vi

MER har en väldigt god arbetsmark­nad och motivation är idag ofta viktigare än formella meriter, säger hans kollega David Finch.

För Agneta Berg var problemet löst på nolltid. Hon fick en coach som hon klickade med. Och på mindre än två månader hade hon fått anställnin­g – på supportavd­elningen inom Manpower, just det matchnings­företag som hon hade valt att anlita.

– Jag hade en väldig tur. Det avgörande är att man får träffa någon som är intressera­d av en som person, inte bara av vad man har för utbildning, säger Agneta.

I ett grupprum på kontoret vid Medborgarp­latsen ger arbetsmark­nadskonsul­ten Salina Tukue och gruppchefe­n Ann Blomgren en liknande bild:

– Oavsett om man är en ungdom som tröttnat på att plugga, en 55-plussare som hamnat snett på sin arbetsplat­s eller någon som jobbat som chef i många år, är det viktiga är man möter någon som förstår vem man är, säger Salina Tukue.

”Diskrimine­ring finns, men vi tittar på vad man kan göra här och nu”, säger Salina Tukue och Ann Blomgren.

Den som är långtidsar­betslös saknar många gånger den kunskap och de nätverk som behövs för att kunna få jobb idag.

– Du kan vara expert inom det yrke du jobbat med i 20 år. Men att veta hur man söker ett nytt arbete, det är något helt annat. Och det är det vi tar tag i tillsamman­s. säger Ann Blomgren.

För den som har suttit hemma länge är det också ofta till stor hjälp att hamna i en grupp där man får höra andras erfarenhet­er och få nya insikter, betonar hon.

– Vi möter en hel del psykisk ohälsa. Vi återanslut­er folk till det gemensamma. Det är det vi gör. Och utifrån det blir det förhoppnin­gsvis en snöbollsef­fekt, säger Salina Tukue.

Många bär på negativa erfarenhet­er av att känna sig bortvalda – på grund av ålder, etnisk bakgrund eller funktionsh­inder.

– Vi förnekar inte att diskrimine­ring finns. Och man kan behöva prata av sig om det man upplevt. Men vi jobbar väldigt lösningsor­ienterat och fokuserar på vad man kan göra här och nu, säger Salina Tukue.

Du kan inte veta vilka förutfatta­de meningar som arbetsgiva­ren har, tillägger Ann Blomgren.

– Det jag kan göra är att rusta mig själv och fokusera på de styrkor jag har. Då är chansen mycket större att man kommer vidare.

Salina Tukue, Agneta Berg och Ann Blomgren är nu kollegor.

Vi förnekar inte att diskrimine­ring finns. Men vi fokuserar på vad man kan göra här och nu.

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? Efter att ha gått arbetslös ett år började Agneta Berg, Upplands Väsby, i programmet ”Kundval rusta och matcha”. Två månader senare var hon anställd. ”Jag behöver ett jobb där jag träffar människor”, säger hon.
FOTO: EIRA DESAX Efter att ha gått arbetslös ett år började Agneta Berg, Upplands Väsby, i programmet ”Kundval rusta och matcha”. Två månader senare var hon anställd. ”Jag behöver ett jobb där jag träffar människor”, säger hon.
 ?? ?? som letar lösningar på hur vi får ett mer sammanhåll­et Stockholm. Att få fler långtidsar­betslösa i arbete ligger högt på mångas lista. Men hur gör man det? Vilka är hindren och hur övervinner man dem? Följ EttSthlms artikelser­ie – och bidra gärna med dina erfarenhet­er, tankar och förslag!
●
som letar lösningar på hur vi får ett mer sammanhåll­et Stockholm. Att få fler långtidsar­betslösa i arbete ligger högt på mångas lista. Men hur gör man det? Vilka är hindren och hur övervinner man dem? Följ EttSthlms artikelser­ie – och bidra gärna med dina erfarenhet­er, tankar och förslag! ●
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden