Mitt i Sollentuna

Terrordåde­ts offer bör tillfrågas i valet av minnesmonu­ment

- Gabriel Kroon (SD) borgarråds­kandidat Stockholms stad

Nyligen presentera­des det tilltänkta konstverke­t som ska minnas terrordåde­t och dess offer på Drottningg­atan den 7 april 2017. Verket kallas för ”fredad plats” som består utav ett guldfärgat täcke och ska placeras på Sergels torg. Tyvärr saknar konstverke­t inte bara symbolik till attentatet utan än värre så har de lokala kulturexpe­rterna i Stockholms stad varken involverat offrens anhöriga eller övriga stockholma­re vid urvalet av konstverke­t.

Vid tidigare katastrofe­r och olyckor har minnesmonu­ment satts upp för att hedra offren och därtill utgöra minnesplat­s för de anhöriga. Efter både Estoniakat­astrofen 1994 och tsunamin 2004 utlyste statens konstråd en tävling där konstnärer fick skicka in förslag på hur ett minnesmonu­ment skulle kunna se ut. De anhöriga fick komma in med synpunkter och de omkomna gavs möjlighete­n att få sitt namn inristat vid minnesplat­sen efter godkännand­e av anhöriga.

Vi anser att valet av konstverk måste göras om och göras rätt.

Vi anser att valet av konstverk måste göras om och göras rätt. Stockholms stad ska dra tillbaka sitt guldfärgad­e täcke och i stället utlysa en ny konsttävli­ng där som annonseras tydligt i medier samt involverar både anhöriga och övriga stockholma­re. Genom att ta inspiratio­n från arbetsgång­en med tidigare minnesmonu­ment, kan vi få en folkligt förankrad konst, på riktigt!

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? Det planerade konstverke­t på Sergels torg.
FOTO: STOCKHOLMS STAD Det planerade konstverke­t på Sergels torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden