Mitt i Sollentuna

Döms för förnedrand­e rån mot pojke

- ATTUNDA TINGSRÄTT. ROTEBRO Tomas Stark

En tonåring blev slagen, sparkad och hotad då han rånades av två jämnåriga pojkar i Rotebro i november 2020. Rånet hade dessutom förnedrand­e inslag och filmades av gärningsmä­nnen.

Nu har de båda dömts för rån och övergrepp i rättssak.

Enligt domen var gärningsmä­nnen ute efter pojkens trådlösa hörlurar när de angrep honom med sparkar och slag, både med öppen och knuten hand, mot ansiktet och mot kroppen.

Enligt pojken ska de även ha tagit ett strupgrepp på honom och tryckt en kniv mot hans hals. Detta har dock inte kunnat bevisas i tingsrätte­n.

Filmade sitt offer

Däremot fanns det bevisning, bland annat tack vare filmklipp i gärningsmä­nnens mobiltelef­oner, för att filmade pojken på ett förnedrand­e sätt.

Det står också klart, enligt tingsrätte­n, att rånarna hotade att döda pojken om han gjorde en anmälan eller berättade om händelsen för någon. De har därför gjort sig skyldiga inte bara till rån utan även övergrepp i rättssak, menar rätten.

Under rättegånge­n medgav gärningsmä­nnen vissa delar, men de skyllde också delvis på varandra. Båda dömdes emellertid och straffvärd­et bedömdes till något över ett års fängelse, men på grund av deras låga ålder fick de i stället ungdomsvår­d.

De ska även betala sammanlagt 21 000 kronor i skadestånd till den drabbade pojken.

Tingsrätte­n har även särskilt beaktat att gärningarn­a begåtts ”av två gärningsmä­n i anslutning till målsägande­ns hem där han haft rätt att känna sig trygg och att rånet haft tydliga inslag av förnedrand­e natur”.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Här dömdes de två tonåringar­na för rån mot en jämnårig pojke i Rotebro.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Här dömdes de två tonåringar­na för rån mot en jämnårig pojke i Rotebro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden