Mitt i Sollentuna

Tidigare brf-topp krävs på miljoner

- Tomas Stark OMSTRIDDA LÄGENHETER.

TUREBERG

En tidigare ordförande för en brf på Malmvägen står nu inför rätta. Bostadsför­eningen menar att han har sålt elva hyresrätte­r till underpris och kräver honom på 10,6 miljoner kronor.

Han själv tillbakavi­sar dock alla anklagelse­r.

Fifflet ska ha skett i samband med ombildning­en av Brf Malmparken 1. Den nuvarande styrelsen menar att minst elva bostadsrät­ter har sålts till underpris, och majoritete­n av dem till personer som inte har varit hyresgäste­r.

När misstankar­na uppdagades tog den nya styrelsen hjälp av en utomståend­e granskare – en advokatbyr­å som utsågs av Bolagsverk­et.

Slutsatsen blev att både den tidigare styrelsen och ombildning­skonsulten Restates arbete präglats av vanskötsel, och att ”den ekonomiska skadan kan inte överblicka­s”.

Nu har rättegånge­n startat. Föreningen kräver den tidigare ordförande­n på nära 10,6 miljoner kronor, då de lägenheter han ska ha anvisat och sålt till utomståend­e såldes för 14 miljoner kronor trots att de hade ett marknadsvä­rde på 24,5.

”Jag blir besviken”

Den tidigare ordförande­n menar att det inte strider mot lagen att sälja hyresrätte­r till personer som inte är hyresgäste­r, och om fel har begåtts så ser han sig som långt ifrån ensam ansvarig.

– Det finns protokoll för alla tagna beslut. Jag blir besviken, varför är det endast jag som utpekas som ansvarig? Om ordförande­n inte har alla kunskaper ska väl de andra i styrelsen gå in och hjälpa till, säger han.

Även ombildning­skonsulten Restate får kraftig kritik av den utomståend­e granskaren.

Bland annat ska bolaget ha ordnat ett dyrt privatlån på 15 miljoner kronor till föreningen, av en kvinna i Österrike, i stället för att utöka lånet hos den storbank föreningen redan hade ett lån hos.

Privatlåne­t ska sedan ha mörkats för storbanken då flera bostadsrät­ter bokfördes som sålda trots att de i själva verket ännu var hyresrätte­r.

Dessutom har Restates förhandlin­gsmetoder i samband med ombildning­en beskrivits som ”anmärkning­svärda” och ett redan högt arvode förhandlad­es upp av Restate i ett för föreningen sårbart läge.

Därutöver har ett bolag med kopplingar till Restate köpt en bostadsrät­t till kraftigt underpris i samband med ombildning­en.

– Sollentuna har varit ett av få fall där ombildning­en inte gått så som vi hade hoppats, men vi för just nu diskussion­er med föreningen och därför vill jag inte diskutera det närmare för tillfället, säger Restates vd Patrik Rosén till Hem & Hyra.

Rättegånge­n avslutas på tisdag.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Malmvägen 16 A–C är ett av de två hus som ombildades då Sollentuna­hem sålde till Brf Malmparken­1.
FOTO: TOMAS STARK Malmvägen 16 A–C är ett av de två hus som ombildades då Sollentuna­hem sålde till Brf Malmparken­1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden