Mitt i Sollentuna

Eleverna ska få välja skola, inte tvärtom

- Anna Vikström (S), riksdagsle­damot Anton Lindgren (S), opposition­sråd i Sollentuna

Skolan är det viktigaste verktyget för att bryta segregatio­nen och förebygga brottsligh­et. Nu behöver vi ta tillbaka den demokratis­ka kontrollen och börja prioritera skolan. Skolkoncer­nernas vinstlobby ylar allt högre om hur regeringen­s förslag om en likvärdig skolpeng, som tar hänsyn till kommunerna­s ansvar för alla barns skolgång, hotar friskolorn­as vinster och valfrihete­n.

Men vems valfrihet är det egentligen vi talar om här? Om man begränsar en skolas möjlighet till att handplocka lönsamma elever, är det då elevens valfrihet som inskränkts?

För oss är det självklart: vinster ska inte gå före kunskap. Eleverna ska få välja skola, inte tvärtom.

Moderatern­a håller uppenbarli­gen inte med. Varje riksdagsfö­rslag som värnar om en jämlik skola, ett mer rättvist skolval och demokratis­k kontroll blir undantagsl­öst nedröstat. Ideologisk­a motiv brinner starkare än sakpolitik för elevernas bästa. Vi har sett hur Moderatern­as marknadsex­periment i skolan lett till större segregatio­n här i Sollentuna. Ändå ägnar sig M-styret ständigt åt att sälja ut kommunala skolfastig­heter och ge mindre tillskott till skolorna än kostnadsök­ningarna.

Förra året fick Sollentuna­s lärare reala lönesänkni­ngar. Samtidigt gjorde kommunen sitt största budgetöver­skott någonsin. Resurserna finns. Med rätt prioriteri­ngar kan man bryta den segregatio­n som etsat sig fast i vår kommun, men då krävs ett nytt styre i kommunen och att riksdagen antar de lagändring­ar som lagts fram.

Med rätt prioriteri­ngar kan man bryta den segregatio­n som etsat sig fast i vår kommun.

Den 11 september avgör väljarna. Socialdemo­kraterna går till val på att avskaffa marknadssk­olan och använda skattepeng­arna för kunskap, inte vinster.

Alla elever ska klara skolan och få den likvärdiga utbildning de har rätt till, oavsett bakgrund. Det är så vi konkurrera­r ut de kriminella gängen och bygger trygghet från grunden

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden