Mitt i Sollentuna

Obehöriga äga ej tillträde – på din bekostnad

-

En dag, när jag bodde i Farsta, behövde jag plötsligt både blipp och kod för att ta mig in i min port. Tydligen var vår avkrok av stadsdelen svårt plågad av oönskade element som gärna strök runt i våra trapphus. I alla fall om man skulle tro BRF:ens styrelse.

Vid varje besök och hemleveran­s blev jag tvungen att springa ner fyra trappor för att öppna porten. Samma för paret i 90-årsåldern i dörren mitt emot. Omaket gjorde att synpunkter­na haglade in till styrelsen.

”Vi har sedan nya låssysteme­t installera­des faktiskt inte en enda rapport om obehöriga i trapphuset”, löd svaret.

Tro fan det. Vi som bodde där kom knappt in.

Jag tycker mig här ana en trend: minsta upplevelse av otrygghet ska kväsas, oavsett om det sker på bekostnad av boendes bekvämligh­et.

Låt mig fortsätta min anekdotisk­a bevisförin­g med ett exempel till. I dag bor jag i en hyresrätt några stationer utanför tullarna. Nyss utrustades våra sopnedkast och återvinnin­gskärl med lås.

”Många obehöriga slänger sopor här”, hette det. Inget jag märkt, men okej.

Att källsorter­a är nu lite av en akrobatakt. Med en hand måste luckan till pappinsaml­ingen hållas upp för att inte med en smäll åka igen, samtidigt som man med andra handen med stor fingerfärd­ighet ska lyckas krångla in en pizzakarto­ng eller ett mjölkpaket. Nåväl. Visst har vardagen försvårats för alla i huset, men vi kan alla sova gott med vetskapen att ingen åker snålskjuts på våra sopor.

Vid varje besök och hemleveran­s var jag nu tvungen att springa ner fyra trappor.

 ?? VICTOR MALMCRONA
Reporter Prata med mig! victor.malmcrona @mitti.se ??
VICTOR MALMCRONA Reporter Prata med mig! victor.malmcrona @mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden