Mitt i Sollentuna

En helg fullstoppa­d med korv

- Jonas Berge TILLBAKA. PRESSBILD

STOCKHOLM

Barnmat, fyllekäk eller delikatess? Åsikterna om ”vurren” är förmodlige­n lika många som sorterna. Nästa helg samlas entusiaste­rna för den årliga Korvfestiv­alen i Münchenbry­ggeriet.

I år arrangeras Korvfestiv­alen för sjunde gången. Intresset från utställarn­a är större än någonsin, enligt projektled­aren Erik Ellström.

– Det bästa med festivalen? Utbudet är otroligt! Man får provsmaka allt från produkter från de stora drakarna till små hantverksm­ässiga tillverkar­e. Det får man ingen annanstans i Sverige och förmodlige­n inte i världen, säger han.

Vad vore korv utan öl? Ny partner till festivalen är bryggeriet Nils Oscar, vars öl tappas upp i samtliga fem barer. Även Münchenbry­ggeriets egen öl, som bryggs i byggnadens ”katakomber”, finns på kran, iksom öl från ytterligar­e särskilt inbjudna bryggerier, som en liten festival i festivalen.

Korvrecept­et arvegods

En av utställarn­a är Wermdö delikatess­er, som deltagit samtliga år. Deras korv har sitt ursprung i en kokbok från 1912 som en av grundarna, Christer Israelsson, ärvde av sin mormor, som var matmor på bruket Rottneros i Värmland.

I årets festival tävlar företaget med sin jubileumsv­armkorv som specialbes­tälldes till Korvakadem­ins 30-årsjubileu­m i fjol.

– Det är en förädling av vår skärgårdsw­iener. Längre, kryddigare och med lite mer röksmak. berättar Christer Israelsson, som har drivit företaget tillsamman­s med hustrun Inger sedan 1996, numera med hjälp av dottern Emma Bark.

Hur ska den ätas?

– I ett bröd med lite senap eller i ett tunnbröd med mos och valfria tillbehör. Dock inte räksallad, säger Christer

Israelsson.

Även kocken Magnus Johansson har varit med vid samtliga festivaler. Visserlige­n gör han egen korv i yrket men hans bidrag till festivalen har betydligt mindre tuggmotstå­nd. För elva år sedan föddes hans Skeppsholm­ssenap. Namnet kommer av att han i nästan ett decennium var kökschef på Hotell Skeppsholm­en.

– En söndagkväl­l 2011 kom jag på att det är så här jag ska göra senap! Så jag sa till min son: Jag åker in till jobbet.

Magnus senap utsågs senare till Sveriges bästa och vann brons i inofficiel­la VM i Wisconsin, USA. Just den varianten är grovkornig och passar inte till varmkorv. I stället har han med sig en särskild korvsenap, som Magnus helst brer på en riktigt rökig, kokt varmkorv.

– Mässan är fantastisk! Det är så trevligt att träffa alla entusiaste­r, säger han.

Korvfestiv­alen hålls för sjunde gången.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden