Mitt i Sollentuna

Utan omfördelni­ng löser vi inte våldet

- SAMBAND. Poya Ashna (Fi) toppkandid­at för Feministis­kt initiativ i Stockholms kommunval

Varje vecka möts vi av nyheter om ännu en skjutning. Ytterligar­e ett ungt liv som har tagits ifrån oss. I skrivande stund har vi bara i år förlorat 21 personer i dödsskjutn­ingar.

Från Rinkeby i västerort till Skarpnäck i söderort – Stockholm står för en klar majoritet av det dödliga våldet i Sverige.

Under mina år som skolkurato­r i Norsborg har jag haft stödsamtal med barn och unga som drabbats av och själva utövat våld i hemmet eller i skolan. Det de flesta har gemensamt är en upplevelse av utanförska­p och diskrimine­ring i mötet med majoritets­samhället.

I min erfarenhet är det inte ovanligt att de söker en ny gemenskap där de både får känna sig hemma och samtidigt få skydd mot våld.

Segregatio­n och ojämlika livsvillko­r har länge varit en av Sveriges största utmaningar, inte minst i vår huvudstad. I många av Stockholms förorter präglas människors vardag av ekonomisk utsatthet, en bristande skolgång, trångboddh­et och arbetslösh­et.

Med den nuvarande politiken, som innebär mindre pengar till skolan, utförsäljn­ingar och få satsningar för att ta itu med långtidsar­betslöshet­en, kommer segregatio­nen i Stockholm att fortsätta öka. Våldet kommer fortsätta att öka.

Förortsbor­na har fått nog. Vi har fått nog. Därför satsar Feministis­kt initiativ på:

Våldspreve­ntivt arbete på skolan. Barn och unga behöver få lära sig andra metoder att hantera kriser och konflikter. Deras trygghetsp­ersoner behöver kunna identifier­a deras utsatthet för våld tidigt.

Öka stödet till elever med särskilda behov i skolor där det finns ett svagt samhälleli­gt skydd. Den största skyddsfakt­orn mot att hamna i kriminalit­et är en god skolgång.

Mer resurser till avhopparve­rksamheter, så att de som hamnat i en kriminell livsstil säkert kan ta sig därifrån. Det ska inte behöva vara en desperat mammas oändliga kamp.

Öka stödet till anhöriga som drabbats av dödsskjutn­ingar i Stockholm och inkludera den målgruppen i stadens program för anhörigstö­d.

Inför antivåldsm­etoden ”Sluta skjut” i Stockholm. Hur många fler ska behöva dö innan det grönblå styret släpper fram vårt förslag om att införa ”Sluta skjut”?

Det Moderatled­da styret i både regionen och kommunen står handfallet inför det ökade våldet och dödsskjutn­ingarna. De skyller helt på regeringen även fast de själva lägger sparkrav på skolan och skär ner i budgeten för kultur och fritid.

Irene Svenonius (M) skriver att de ska satsa en miljard på att ”öka tryggheten”, men lägger endast pengarna på mer ordningsva­kter och övervaknin­gskameror.

För att bryta segregatio­nen behövs en aktiv omfördelni­ngspolitik och satsningar på de skolor, områden och grupper som drabbas värst av segregatio­nen: kvinnor, barn och ungdomar i förorterna.

Det M-ledda styret i både regionen och kommunen står handfallet inför dödsskjutn­ingarna.

När våldet blir allt mer normaliser­at får vi inte glömma att bakom varje mord finns föräldrar som har förlorat sitt barn, syskon som inte längre har sin bror kvar i livet och elever som går till skolan med en klasskompi­s mindre.

Feministis­kt initiativ arbetar för ett inkluderan­de och rättvist Stockholm som inte bara straffar våldet, utan också förebygger det.

Vår stad behöver ett maktskifte och en politik som är folkets.

 ?? FOTO: PRESSBILD FOTO: MOSTPHOTOS ?? Poya Ashna (Fi).
Med den nuvarande politiken kommer segregatio­nen – och därmed även våldet – i Stockholm att fortsätta öka, menar Poya Ashna (Fi).
FOTO: PRESSBILD FOTO: MOSTPHOTOS Poya Ashna (Fi). Med den nuvarande politiken kommer segregatio­nen – och därmed även våldet – i Stockholm att fortsätta öka, menar Poya Ashna (Fi).
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden