Mitt i Sollentuna

Inte cyklister som sliter mest på naturen

- Stigcyklis­ten

Svar på insändaren ”Hur ska vi få stopp på dessa skogscykli­ster” (nr 19, 2022).

Mycket av ilskan mot ”skogscykli­sterna” verkar bygga på missuppfat­tningar: en cykel sliter på naturen ungefär lika mycket som en vandrare eller löpare.

Även om stigcyklin­g blivit populärare de senaste tio åren så är fortfarand­e löpare och vandrare hundrafalt fler och står för den absoluta majoritete­n av det slitage som håller en stig öppen.

Jag har själv cyklat på Järvafälte­t sedan tidigt 90-tal, långt innan stigcyklin­g var speciellt stort, och spåren över hällarna där fanns redan då. Skapade av löpare, vandrare och kanske från början av militärer när de hade fältet som övningsomr­åde.

Löpare och vandrare är hundrafalt fler.

Som stigcyklis­t är man inte heller intressera­d av att köra i mossan, både av det enkla skälet att de flesta av oss inte vill förstöra och det är dessutom mycket lättare att köra över barmark.

Jag upplever inte att spåren blivit bredare. Det jag säkert vet är att det finns tiotusenta­ls kvadratmet­er orörd mossa runt spåren som ingen någonsin cyklar över!

Jag förstår att signaturen ”Miljömuppe­n” vill ha sin natur för sig själv och fredad från andra användare men vi lever i en tätbefolka­d storstad och vi får vackert samsas om den natur som finns att tillgå.

Oavsett om det är vandrare, löpare, orienterar­e, ryttare, stigcyklis­ter eller korvgrilla­nde dagisklass­er!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden