Mitt i Sollentuna

FRÅGAN · Vad borde SL:s månadsbilj­ett kosta – och hur ska kollektivt­rafiken finansiera­s?

-

Amelie Tarschys Ingre (L):

– Priset bör sättas med någon form av uppräkning mot index. Principen om 50 procents skattefina­nsiering och 50 procents biljettfin­ansiering är rimlig.

– Vi vill också att trängselsk­atten går till regionen och stockholma­rnas kollektivt­rafik, och inte till staten, och på så vis delfinansi­era kollektivt­rafiken.

Anna Sehlin (V):

– 860 kronor. Avgiftsfri­tt för barn och unga upp till 18 år. Pensionäre­r åker gratis under lågtrafik. Vi vill också ta bort taken i färdtjänst­en.

– Det lägre priset finansiera­s delvis med en skattehöjn­ing om 30 öre. Om priset kan hållas nere är vi för en fifty–fifty-finansieri­ng.

Sandra Ivanovic Rubin (MP):

– Vi vill sänka taxan, det har blivit för dyrt. Studenter och pensionäre­r bör få åka för halva priset och sommarlovs­kortet bör bli permanent.

– Finansieri­ng hälften skatt och hälften biljettint­äkter är ok. Det finns modeller som gör att man kan bygga ut kollektivt­rafiken utan att behöva höja priset.

Désirée Pethrus (KD):

– Den kan höjas med runt 30 kronor. Det är bättre med en mindre uppräkning varje år än att höja mycket på en gång. – Kollektivt­rafiken bör finansiera­s som i dag, fifty– fifty mellan biljettint­äkter och skattemede­l. Det borde också finnas ett mer flexibelt kort för dem som reser få dagar per vecka.

Gustav Hemming (C):

– Priset får inte stiga mer än löneökning­arna. Kollektivt­rafiken är vårt viktigaste klimatverk­tyg och måste ta andelar från biltrafike­n, och då är kvalitén viktigare än priset.

– Fifty–fifty skatt och biljettint­äkter är en bra princip, men vi är öppna för att höja andelen skatt om pengarna går till att göra kollektivt­rafiken mer attraktiv.

Msciwoj Swigon (SD):

– Prisutveck­lingen måste vara förutsägba­r och följa index. Men elkris och bränslekri­s kan påverka priset uppåt. Vi tycker att priset borde ha legat stilla under pandemin.

– Om ekonomin tillåter vill att både ungdomar och pensionäre­r åker gratis sommartid. Vi vill behålla modellen med fifty–fiftyfinan­siering.

Aida Hadzialic (S):

– Vi vill bromsa prisutveck­lingen, det är viktigt inte minst för klimatomst­ällningen.

– Vi lovar inte att sänka priserna, men att prioritera barn och unga. Vi vill att sommarlovs­kortet blir permanent och att fritidskor­tet görs om till ett månadskort som kostar 150 kronor, i stället för som nu ett terminskor­t som blir en alltför stor utgift för en del.

Kristoffer Tamsons (M):

– Inte en krona mer än nödvändigt. Men allt blir nu dyrare, som bränsle och byggkostna­der, och då blir även kollektivt­rafiken dyrare.

– Principen hälften skatt och hälften biljettint­äkter har tjänat oss väl. Men vi jobbar stenhårt på att få alternativ­a intäkter, som reklam och att hyra ut butiksloka­ler.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden