Mitt i Sollentuna

Över 800 dagar av pandemi i Stockholm

 Känslan hos många är att det värsta med covid-19 är över. Men så behöver det inte vara. Det finns en osäkerhet kring framtiden, enligt Johan Bratt, chefläkare på Region Stockholm. BOKSLUT. Dryga två år med coronaviru­s

- Michael Toll MARS 2020.

STOCKHOLM

När coronaviru­set slog till i Sverige våren 2020 blev Stockholm först, och värst, drabbat i landet. Region Stockholms chefläkare Johan Bratt minns pandemins startskede med fasa.

–Jag kommer ihåg att vi fick dramatiska rapporter från Italien. Det var en osäker och jobbig tid. Vi fick hit smittan väldigt tidigt, och väldigt kraftfullt. Våren 2020 var den värsta tiden att gå till jobbet under pandemin, säger han.

Det som förvärrade situatione­n var den olyckliga tidpunkten. Många stockholma­re hade sportlov och befann sig utomlands innan man insåg hur omfattande virusets spridning var.

– Smittan spreds sig betydligt mer än vad vi till en början hade räknat med.

En unik situation

Enligt Bratt råder det inga tvivel om att vi har varit med om en unik situation och en fruktansvä­rd ny sjukdom som drabbat många personer och närstående.

Och dessutom har det inneburit en stor ansträngni­ng, under en väldigt lång tid, för alla som jobbar inom hälso- och sjukvården.

Med det sagt finns det dock positiva effekter efter två års pandemi.

Enligt Johan Bratt har Stockholms sjukhus blivit effektivar­e, man har lyckats fyrdubbla antalet intensivvå­rdsplatser, digitalise­ringen har fått en skjuts framåt och samarbetet mellan regionen och kommuner har blivit bättre.

Osäker framtid

Antalet covid-patienter på sjukhusen är sedan en tid tillbaka på låga nivåer och viruset påverkar inte vardagsliv­et för de flesta nämnvärt. Känslan hos många är att pandemin till viss del är över.

–Det är fullt förståelig­t, det här har pågått under en så lång tid. Men klart är att smittan finns kvar. Det visar sig inte minst i Stockholms avloppsvat­ten där nivåerna är konstanta, säger Johan Bratt.

Klart är även att Stockholms­vården fortsätter vara tungt belastad – under hela 2022. Detta då det kraftsamla­s för att beta av den vårdskuld som uppkommit de senaste åren.

– Det är hög aktivitet med att kapa vårdköer. Vården i Stockholm kommer att vara mycket ansträngd hela året ut.

Vad tror du om framtiden?

–Det är inte osannolikt med fortsatta vaccinatio­ner under hösten, men det är Folkhälsom­yndigheten som tar de besluten. Vi är i alla fall beredda att snabbt öka den kapacitete­n om det skulle bli aktuellt. En lärdom vi fått är att det är extremt svårt att spekulera i och förutse vad som ska hända.

Något som inte har förändrats det minsta är råden om hur vi ska bete oss.

– Förutom att vaccinera sig är det fortfarand­e mycket viktigt att tvätta händerna och stanna hemma om man känner sig det minsta förkyld.

Det är hög aktivitet med att kapa vårdköer.

 ?? FOTO: CHRISTIAN LÄRK ?? Utanför Danderyds sjukhus tog personalen från akutmottag­ningen emot personer med misstänkta symtom på covid-19. Arkivbild.
FOTO: CHRISTIAN LÄRK Utanför Danderyds sjukhus tog personalen från akutmottag­ningen emot personer med misstänkta symtom på covid-19. Arkivbild.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden