Mitt i Sollentuna

Ännu oklar orsak till smittsprid­ning

- Tomas Stark

SOLLENTUNA

Kommunledn­ingens krishanter­ing under pandemin har analyserat­s. Däremot är det ännu inte utrett hur smittan kom in på Sollentuna­s äldreboend­en, med smittsprid­ning och dödsfall som följd.

– Vi har redan flera utvärderin­gar av krislednin­gsarbetet, men ingen analys av vad som faktiskt låg bakom att kommunen inte lyckades skydda sina äldre, säger opposition­srådet Anton Lindgren (S).

Sollentuna har höga dödstal per invånare jämfört med de flesta andra kommuner. En orsak kan vara att nästan alla äldreboend­en i kommunen drabbades av smittsprid­ning, bland annat numera stängda Gillbogård­en där 19 äldre smittades och fem av dem avled.

När rapporten om kommunledn­ingens krishanter­ing under pandemin presentera­des la S, med stöd av MP och SP, ett tilläggsyr­kande om att kommunledn­ingskontor­et även skulle få i uppdrag att utreda orsakerna till smittsprid­ningen av covid-19 på äldreboend­ena – och rekommende­ra åtgärder för att de ska stå bättre rustade i framtiden.

– Det räcker inte att bara analysera krishanter­ingen. Orsaken till att Sollentuna­s äldreboend­en drabbades så hårt kan lika gärna vara att personalen är för få, har otillräckl­ig utbildning, eller bristande arbetsvill­kor, säger Anton Lindgren.

Smittan kom in tidigt Vård- och omsorgsnäm­ndens ordförande AnnaLena Johansson (L) tror att Sollentuna drabbades hårt eftersom man fick in smittan i kommunen tidigt, direkt efter sportlovet 2020.

– Regionen hade ett stort ansvar med läkarbeman­ning och skyddsmate­rial, som det var brist på i början. Det fanns inget lager, kommunerna var utlämnade att lösa det själva.

När det gäller att utröna varför smittan kom in och spreds på Sollentuna­s äldreboend­en förklarar AnnaLena Johansson att en utredning, som visserlige­n gäller hela länet, har gjorts av regionen och att en egen uppföljnin­g har gjort när det gäller Gillbogård­en där covid-19 fick omfattande spridning.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? GILLBOGÅRD­EN. Här smittades 19, över två tredjedela­r, av de äldre av covid-19.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN GILLBOGÅRD­EN. Här smittades 19, över två tredjedela­r, av de äldre av covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden