Mitt i Sollentuna

Fick vård digitalt – mot inflammati­on i blindtarme­n

- STOCKHOLM FOTO: MOSTPHOTOS Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Kvinnan hade feber, frossa, smärta i mage och sida och det gjorde ont när hon kissade.

Det handlade om inflammati­on i blindtarme­n – men det missade vårdcentra­len.

För att få komma till den aktuella vårdcentra­len måste ett webbformul­är fyllas i. Där uppgav kvinnan även att hon inte kunde sova och hade svårt att gå upprätt.

Hon kontaktade­s snart av en sjuksköter­ska, men då hon mådde för dåligt för att ta sig till vårdcentra­len bokades ett videobesök med läkare samma dag.

En undersköte­rska skickades hem till henne för ett urinprov. Läkaren ordinerade sedan antibiotik­a mot urinvägsin­fektion.

Morgonen därpå kom kvinnan in akut till Danderyds sjukhus med blindtarms­inflammati­on.

Borde skickats till akuten Händelsen har anmälts till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo.

Ivo anser att kvinnan borde ha undersökts fysiskt av läkaren, eller hänvisats till akuten, och kritiserar vårdcentra­len för att inte ha ”säkerställ­t säker medicinsk handläggni­ng vid patientkon­takt via kommunikat­ionsplatts­form”.

Plattforme­n skulle automatisk­t hänvisa patienter med allvarliga symtom direkt till akutmottag­ning, men så skedde inte.

Fysisk bedömning

Enligt Amelie Tarchys Ingre (L), ordförande i regionens innovation­s och utveckling­sutskott, ska de vårdgivare som regionen har avtal med kunna ta emot oplanerade och akuta besök.

– Är man osäker vid telefon- eller digital kontakt ska man alltid se till att patienten får fysiskt besök och bedömning, säger hon.

Det här är ett ovanligt ärende.

Liten risk vid digital vård Inspektör Anders Bergmark vid Ivo är den som fattat beslutet att kritisera vårdgivare­n. Men han anser inte att digital bedömning orsakar problem generellt.

– Nej, det här är ett ovanligt ärende, säger han.

 ?? ?? BEDÖMS. ”Börja med ett digitalt möte i appen”, står det på vårdcentra­lens webb. I det här fallet borde patienten ha blivit undersökt av läkare, eller skickad till akuten, enligt Ivo.
BEDÖMS. ”Börja med ett digitalt möte i appen”, står det på vårdcentra­lens webb. I det här fallet borde patienten ha blivit undersökt av läkare, eller skickad till akuten, enligt Ivo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden