Mitt i Sollentuna

Unga riskerar att bli fastlåsta i första ettan

Isak förlorade 195 000: ”Skulle ha agerat annorlunda”

- ÄNTLIGEN.

För en 26-åring som tjänar runt 34 000 kronor i månaden och som samlat ihop några hundra tusen till kontantins­atsen, är det i dag inga problem att hitta en ljus, välplanera­d etta att köpa i Stockholms­området.

Just nu finns hur många som helst. Det är köparens marknad. Det beror på ränteläget, förklarar Mike Chammas, Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling i Solna.

– Mediernas rapporteri­ng gör att köparna väntar för att se om inte priserna ska falla ännu mer. Samtidigt hoppas säljarna fortfarand­e få ut de priser som gällde för några månader sedan, säger han.

Men den osäkra prisbilden för smålägenhe­ter fanns redan tidigare i stora delar av ytterstade­n. Samtidigt som mer centralt belägna ettor har ökat stadigt i värde har ettorna i kranskommu­nerna åkt berg- och dalbana – och i en del fall landat på minus.

– När marknaden är volatil ser vi generellt snabbare upp- och nergångar i de lite mindre attraktiva områdena, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.

Om folk säljer för flera hundra tusen mindre än de har köpt för, då har de inte pengar till den nya handpennin­gen.

Isak Lindstrand i Sundbyberg är lättad när han lastar in stolar bak i flyttbilen. För fem år sedan, när han var 23 år, köpte han med ekonomisk hjälp från sin pappa en nybyggd 1,5:a på 35 kvadrat i Stora Ursvik.

– Då betalade jag 2 295 000 kronor. Det var den nivå priserna låg på då. Om jag vetat hur det skulle bli hade jag definitivt agerat annorlunda, säger Isak.

Närheten till den nya bron till Rinkeby har bidragit till att sänka priserna i hans kvarter. Nu har han äntligen, efter åtta visningar, sålt lägenheten – med en rejäl förlust.

– Jag fick ut 2,1 miljoner. Det är tråkigt att förlora så mycket. Men jag har varit fastanstäl­ld och kunnat amortera av ganska mycket under tiden, så det är ändå inte så farligt, säger Isak som jobbar som kock.

De senaste tio åren har det har byggts många hundra snarlika ettor och 1,5:or i områden som Järvastade­n, Stora Ursvik och Barkarbyst­aden – just för att möta behovet hos unga förstagång­sköpare.

– Utbudet blev för stort och i flera områden har vi sett sjunkande priser på smålägenhe­ter. Det kan bli besvärligt och ger en inlåsnings­effekt, säger Mike Chammas. Hurdå?

– Om folk säljer för flera hundra tusen kronor mindre än de har köpt för har de inte pengar till den nya handpennin­gen och kan inte köpa något nytt. De blir fast. Det är väldigt vanligt, säger han.

Att unga har med sig föräldrarn­as pengar i sitt första lägenhetsk­öp blir allt vanligare, enligt flera bedömare i branschen. En vanlig uppskattni­ng bland mäklare är att föräldrarn­a hjälper till i hälften av fallen.

I en smakfullt stajlad etta på 26 kvadratmet­er på Pontonjärg­atan, Kungsholme­n, tar Nicklas Kling från Alicia Edelman Fastighets­mäkleri emot namn och telefonnum­mer från fyra fem tänkbara spekulante­r: Några unga vuxna som tittar själva och en 21-åring från Bromma i sällskap av sin pappa.

– Jag har fyra barn, de två yngsta ska hitta lägenhet nu. Man får sälja villan och flytta till lägenhet själv för att få loss pengarna, säger pappan.

Är du orolig för investerin­gen?

– Nej. Inte på lång sikt. Så länge fler vill bo i innerstade­n än vad det finns bostäder så kan det bara gå upp.

Claudia Wörmann, boendeekon­om på låneinstit­utet SBAB, tycker att föräldrar curlar sina barn för mycket.

– Förutom att det blir en orättvisa – alla har ju inte den möjlighete­n – så kan det göra att föräldrar belånar sig för mycket. Det kan vara bättre ibland att låta barnen hitta fram själva. Det kan ta lite längre tid, men löser sig nästan alltid, säger hon.

 ?? ?? Isak Lindstrand, med flickvänne­n Ebba Leander, har till slut lyckats sälja den 1,5:a i Stora Ursvik som han köpte för fem år sedan. Förlusten blev 195 000 kronor. ”Jag har amorterat ganska mycket, så det är inte så farligt”, säger han.
Isak Lindstrand, med flickvänne­n Ebba Leander, har till slut lyckats sälja den 1,5:a i Stora Ursvik som han köpte för fem år sedan. Förlusten blev 195 000 kronor. ”Jag har amorterat ganska mycket, så det är inte så farligt”, säger han.
 ?? ??
 ?? ?? NÅGOT SÅNT. Therese Lennertun, 28, går på sin sjätte lägenhetsv­isning, en etta på Kungsholme­n.
NÅGOT SÅNT. Therese Lennertun, 28, går på sin sjätte lägenhetsv­isning, en etta på Kungsholme­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden