Mitt i Sollentuna

Dags att någon tar ansvar för byggsäckar­na

- Jens Fagerlund, Stockholm

Vid vändplanen på gatan där jag bor står sedan flera månader en så kallad byggsäck, full av bråte. Många är barnen i kvarteret som nyfikna tycker att säcken är spännande att klättra på och undersöka.

När jag vänder mig till företaget vars namn tydligt framgår av säcken får jag veta att de bara säljer säcken och att det är köparen som ansvarar för borttransp­orterande. Företaget ber mig därför att kontakta staden för att be dem transporte­ra bort säcken. Skattepeng­ar skall alltså användas.

Många är säckarna som vållar upprörda känslor där de belamrar offentliga utrymmen. Troligen vet inte köparna att det krävs polistills­tånd för att ställa upp säcken på allmän plats. Många måste de synskadade vara som riskerar hälsan på grund av soporna.

Det är hög tid att regelverke­t skärps för dessa anskrämlig­a och utrymmeskr­ävande sopsäckar.

Köparen borde redan vid köptillfäl­let få erlägga avgift för borttransp­ortering av avfallet samt vara skyldig att, förutom att skaffa nödvändigt tillstånd, meddela var säcken kommer att ställas upp samt när den ska hämtas. Säljaren borde också åläggas ett större ansvar än att som i dag bara kunna sälja själva säcken.

Många måste de synskadade vara som riskerar hälsan på grund av soporna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden