Mitt i Sollentuna

En festsugen och orolig generation springer nu ut

- Johan Sjölund

Oroliga, målmedvetn­a – och festsugna. Det är några av de egenskaper som sägs utmärka årets studenter.

De flesta som tar studenten i är är födda 2003. En årskull som har vuxit upp med större oro för framtiden än många tidigare generation­er.

Sedan de var små har det talats om klimatkris­en. När de började gymnasiet kom pandemin och nu när de tar studenten pågår ett krig på nära håll i Europa.

– För tio år sedan var det generellt mindre oro för framtiden. Det är ett generation­sdrag som föder ett trygghetss­ökande, säger Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbar­ometern.

Även om unga inte blivit lika sjuka som äldre under pandemin har den satt sina spår. I en tid när det sociala livet är viktigt har det varit svårt att mötas.

Nu kan det komma en motreaktio­n.

– Vi har sett ett större festsug det senaste halvåret, till exempel på mösspåtagn­ingarna. Många känner nog ”nu är det vår tur att ha lite kul”.

Två perspektiv

De som tar studenten i år försöker anpassa sina studier till arbetsmark­naden i högre utsträckni­ng. Att söktrycket till det högskolefö­rberedande ekonomipro­grammet har fördubblat­s de senaste åren är ett tecken på detta.

– Man planerar kanske inte en jättelång resa direkt efter studenten, utan börjar plugga och etablera en stabil vardag för att ta ett sabbatsår lite senare. Den där ”det löser sig-mentalitet­en” är det många som inte tycker att de kan kosta på sig.

Klimatfråg­an och konsumtion­strenderna är två motstridig­a ideal som båda är starka. Samtidigt som många skapar sin identitet genom att konsumera, finns den där oron, att man ”måste göra något nu”.

– Det är en paradox och det kan nog vara frustreran­de att navigera mellan de två perspektiv­en.

Fysisk och psykisk hälsa är frågor som är mer närvarande i dag. Enligt Ulrik Hoffman visar Socialstyr­elsens data att antalet unga som av sjukvården har diagnostic­erats med psykisk ohälsa har fördubblat­s på tio år.

– Oron för framtiden och känslan av att det i hög grad är upp till en själv att lyckas skapar en press.

Även idealet om att tjäna mycket pengar har blivit starkare. Men bilden av att bli framgångsr­ik kan se olika ut.

– Det kan vara allt från att bli en traditione­ll vd till en influecer.

Ungdomsbar­ometern är ett analysföre­tag som anlitas flitigt av myndighete­r och företag som vill veta vad unga tycker och tänker.

Deras slutsatser bygger på enkätunder­sökningar, fokusgrupp­er och djupinterv­juer med unga sedan 1991.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden