Mitt i Sollentuna

De äldres boendesitu­ation i botten

- Tomas Stark KUNDE VARIT BÄTTRE.

SOLLENTUNA

Sollentuna ligger i botten – plats 242 av 253 kommuner – enligt en sammanstäl­lning från Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling, som i ett nytt index rankar äldres boendesitu­ation i landets kommuner.

– Det pratas mycket om pensioner, men äldres boendesitu­ation är i princip helt frånvarand­e i den politiska debatten. Åtta av tio äldre bor i dag i en kommun med brist på senioranpa­ssade bostäder, vilket gör att många tvingas bo kvar i ett boende som inte längre passar dem, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling.

I det nya indexet ”Sveriges bästa kommun för äldre att bo i” har Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling vägt samman hur stor boyta pensionen räcker till, genomsnitt­lig flyttskatt, trygghet med hemtjänste­n och tillgången till särskilt boende för äldre.

Allra sist, på plats 253, placerar sig Malmö stad. Även de två övriga storstäder­na hamnar i botten med Stockholm på plats 221 och Göteborg på plats 224.

Sämre än Stockholm Sollentuna hamnar alltså längre ner än Stockholm och Göteborg, på plats 242 av de 253 kommuner som ingår i undersökni­ngen.

– Självklart har regeringen ett stort ansvar, men det är även stor skillnad på i hur hög grad landets kommuner skapar goda förutsättn­ingar för de äldre som vill och behöver flytta till ett boende som passar dem bättre, säger Marcus Svanberg.

Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är dessutom avgörande för rörlighete­n på hela bostadsmar­knaden, menar Marcus Svanberg.

– Om ett äldre par får möjlighet att flytta från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamilj­ens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in, säger han. att bo i för äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden