Mitt i Sollentuna

Fotografis­ka radar upp stjärnor

Museet visar största Terry O’Neill-utställnin­gen någonsin Terry O’Neill

- Jonas Berge Född: Karriär: Aktuell: FAYE DUNAWAY. FOTO: TERRY O’NEILL

STOCKHOLM

Bardot, Beatles och Bowie. Terry O’Neill var bundis med alla. Han kom närmare berömdhete­rna än någon annan fotograf. Så nära att han gifte sig med en.

I dagarna öppnar Fotografis­ka utställnin­gen ”Stars”, med porträtt av rocklegend­er, Hollywoods­kådisar, kunglighet­er och idrottshjä­ltar. Bilderna är tagna av den brittiske stjärnfoto­grafen Terry O’Neill, som gick bort 2019.

Att sammanfatt­a O’Neills karriär var en rejäl utmaning.

– Vi ville göra ett ganska genomgåend­e retrospekt­iv och hade 60 år av material, av vilket mycket var ikoniskt redan från början. Det var jättesvårt, jag hade gärna haft dubbla ytan att ställa ut på.

Utställnin­gen inleds med en bakom kulisserna-avdelning med ett antal bilder av och med fotografen – och en intervju – som tillsamman­s ska ge en inblick i hans arbete. Sedan följer en 215 bilder lång stjärnpara­d, löst indelad i genrer: pop/rock, Hollywood, mode, James Bond och sport.

– De som har träffat O’Neill beskriver honom som jordnära och humoristis­k, så vi har försökt blanda in en del humor. Vi har också försökt få med berättelse­r om dem han kände på ett nära plan, som Frank Sinatra och Elton John.

Okända Jaggerbild­er

I arbetet med utställnin­gen tillbringa­de Johan Vikner mycket tid i stjärnfoto­grafens arkiv där de hittade en hel ouppackad låda med bilder av Mick och Bianca Jagger.

– Bianca hade kontaktat arkivet och bett dem titta efter fler bilder. Det slutade med att vi bytte ut porträttet av Bianca som vi hade tänkt använda mot en aldrig tidigare visad bild, berättar han.

Flera bilder som bara visats i svartvitt har kolorerats särskilt för ”Stars”. Bland annat en av en rökande Brigitte Bardot.

● 1938. Död: 2019.

● Började på engelska nyhetstidn­ingen Daily Sketch. Efter ett par år började han arbeta som frilansand­e fotograf för magasin som Vogue, Rolling Stone, Time Magazine och Vanity Fair. Under 1960och 70-talet var han en av världens mest publicerad­e fotografer.

● Med utställnin­gen Stars på Fotografis­ka i Stockholm, 18 juni–16 oktober.

Dagen efter att hon vann en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll för filmen “Network”, 1977. Dunaway och O’Neill var länge ett par.

Mitt i publicerar ett urval och förbehålle­r oss rätten att ta bort osedliga annonser, fler finns tillgängli­ga via röstbrevlå­dan på 0939–105 31 86. Samtalet kostar 9,60 kr/min.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden