Mitt i Sollentuna

Sommaren kommer med tvångsgril­lande

- Prata med mig! niklas.loman @mitti.se

D et brinner, det glöder, det luktar gott och det tar ofta en himla tid. Det kan kännas omständlig­t till en början, men trevligt när man väl är klar och får äta.

Vad pratar jag om? Jo, om det tvångsmäss­iga sommargril­landet så klart. Ni vet den inneboende viljan hos semestersv­ensken att grilla ”för det är ju sommar”.

Det spelar egentligen ingen roll vad du grillar, bara ATT du grillar.

Den tydligaste bilden av Sommarsver­ige är precis just denna: Med tom blick bärs det hem grillkol, fläskkarré och ingrediens­er till potatissal­lad. Grillen rullas fram ur ett förråd eller garage. Kanske att den behöver dammas av innan nytt kol får ta plats. Högtidligt börjar det brinna så smått efter att en mängd tändsticko­r och fulare ord använts. Över tid så flyttas gränserna fram för vad som kan grillas. Frågan blir snarare vad som egentligen INTE kan grillas?

Mat som med lätthet hade kunnat tillredas i ugn och på spis slås in i små omständlig­a foliepaket och ligger sedan där på grillen i en evighetsev­ighet. Ingen vet egentligen varför, men vi får vara utomhus, solen skiner ibland och det känns lite mer på riktigt.

Att tvångssomm­argrilla har samma rituella kvalitet som att sitta tillsamman­s med släkten på julafton och titta på Kalle Anka och hans vänner. Det är bara något vi gör utan att egentligen veta varför. Skillnaden är ju visserlige­n att Kalle bara går att titta på, inte äta.

Med dessa ord hoppas jag att allt det du vill hamnar på grillen i sommar. Oavsett om det förpackas i foliepaket eller inte.

Det spelar ingen roll vad du grillar, bara ATT du grillar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden