Mitt i Sollentuna

Polis: Att få med föräldrarn­a kan vara avgörande

Att unga klarar skolan är det viktigaste, framhåller polisens samordnare för brottsföre­byggandet i regionen – som också ser flera positiva tecken.

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

Poliserna måste bli ett med stadsdelen.

Tiden är förbi när man lägger över allt enbart på polisen.

Sedan 2018 har både polisen och kommunerna utvecklat nya arbetssätt för att motverka gängkrimin­ali- teten. Ungdomar i gängmiljön kan kartläggas och punktmar- keras på ett annat sätt tack vare ökat samarbete mellan polis, socialtjän­st och kri- minalvård – ofta också med skolor och föreningsl­iv.

Helt avgörande är att polisen kan bygga långsiktig­a, lokala relationer, understryk­er Camila Salazar Atías, kriminolog och gängexpert vid Fryshuset.

– Poliserna måste bli ett med stadsdelen. Oavsett om man kallar det Trefas eller GVI (se faktaruta) måste man veta vilka de kriminella personerna är. När relationer och kunskap om nätverk saknas riskerar befolkning­en att drabbas orättvist vilket i sin tur skapar brist på tillit, säger hon.

Poliskommi­ssarie Pontus Enbom är samordnare för det brottsföre­byggande arbetet i regionen. Lokal samverkan är A och O, framhåller han.

– Man måste jobba väldigt mycket med de bakomligga­nde orsakerna. Våra barn och ungdomar måste tidigt få bra förutsättn­ingar att klara skolan, få ett jobb och känna att de betyder någonting, att de kan påverka. Och då är andra aktörer är minst lika viktiga, säger han.

Vilka resultat tror du på de närmaste 3-4 åren?

– Det är svårt att sia. Vi inom polisen gör vad vi kan för att involvera det övriga samhället, föreningar och föräldrar, för att stärka den kollektiva förmågan som är helt avgörande. Det här att man bryr sig om varandras barn, som vi också ser att man gör på många platser.

Du låter ändå lite optimistis­k?

– Ja, jag tänker till exempel den mobiliseri­ng av boende vi har sett i både Järva och Skarpnäck. Tiden är förbi när man lägger över allt enbart på polisen. Man förstår att man måste lösa det här tillsamman­s, säger Pontus Enbom.

 ?? FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR ?? Pontus Enbom.
FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR Pontus Enbom.
 ?? FOTO: NIKLAS EHLÉN ?? Camila Salazar Atías.
FOTO: NIKLAS EHLÉN Camila Salazar Atías.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden