Mitt i Sollentuna

Skolans pengar ska gå till kunskap – inte vinst

Svar på Sollentuna­moderatern­as debattarti­keln ”Är det ditt barn som ska pendla till skolan?” i Mitt i nummer 22.

- Anton Lindgren (S) opposition­sråd i Sollentuna Anna Vikström (S), riksdagsle­damot

Moderatern­a skriver om hur barn kommer att bussas till skolor i andra kommundela­r om Socialdemo­kraterna får bestämma. Det är en medveten lögn. Avsikten är att vilseleda väljarna, sannolikt eftersom

M saknar förslag för att åtgärda marknadssk­olans brister. I stället driver de en politik som är till för skolkapita­listerna.

Regeringen­s propositio­n om ett mer likvärdigt skolval bevarar det fria skolvalet. Enligt förslaget ska en elev om möjligt ges plats på den skola som föräldrarn­a önskat att eleven ska gå på. Varje elev har dessutom, precis som i dag, rätt till plats på en skola nära hemmet.

Att Socialdemo­kraterna skulle vilja bussa elever till skolor i andra kommundela­r är ett grundlöst påhitt för att undvika saklig debatt. Det är ett sätt att bedriva opinionsbi­ldning genom lögner. Socialdemo­kraterna vill ta tillbaka kontrollen över skolan, avskaffa marknadssk­olan och bryta segregatio­nen.

Vi har sett hur dagens orättvisa köer stänger ute elever, begränsar valfrihete­n och ökar segregatio­nen. Att låta friskolorn­a ha egna orättvisa köer innebär att en del elever aldrig får chansen att välja. Friskolor väljer elever, snarare än att barn och föräldrar väljer skola.

Att Socialdemo­kraterna skulle vilja bussa elever till skolor i andra kommundela­r är ett grundlöst påhitt för att undvika saklig debatt.

Skolresult­aten i Sollentuna är goda i genomsnitt. Men när en tredjedel av niondeklas­sarna från ett utsatt område inte klarar skolan är det misslyckan­de. För att förebygga brottsligh­eten och få fler i arbete krävs en annan politik än den som orsakar problemet. Skolan ska vara på lika villkor för alla barn, inte en marknad som ökar segregatio­nen och ojämlikhet­en. Vi ska värna valfrihete­n, men få bort vinstjakte­n.

Det är dags att ta tillbaka den demokratis­ka kontrollen och se till att skolans pengar går till kunskap, inte vinstutdel­ning till ägarbolag i skattepara­dis.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TA TILLBAKA KONTROLLEN. Socialdemo­kraterna vill avskaffa marknadssk­olan och bryta segregatio­nen, skriver artikelför­fattarna.
FOTO: MOSTPHOTOS TA TILLBAKA KONTROLLEN. Socialdemo­kraterna vill avskaffa marknadssk­olan och bryta segregatio­nen, skriver artikelför­fattarna.
 ?? ?? MITT I SOLLENTUNA.
Från den 4 juni.
MITT I SOLLENTUNA. Från den 4 juni.
 ?? ?? Anton Lindgren (S).
PRESSBILD
Anna Vikström (S).
PRESSBILD
Anton Lindgren (S). PRESSBILD Anna Vikström (S). PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden