Mitt i Sollentuna

De protestera­r mot bygget på Falkberget

”Vi vill att berget ska bevaras och vara tillgängli­gt för alla”

- Har de ens varit här? Tomas Stark

Kommunens förslag att låta markägaren bygga sju hus högst uppe på Södra Falkberget­s platå har väckt starka reaktioner. Nu mobilisera­r Sollentuna­bor, både de som bor intill området och folk på andra sidan Edsviken, för att stoppa planerna.

EDSVIKEN

– Det här är Sollentuna­s vackraste område och vi vill att berget ska bevaras och vara tillgängli­gt för alla, säger Marcus Andersson.

Han bor i närheten och har tillsamman­s med grannen Torbjörn Svensson startat en namninsaml­ing för att bevara Falkberget som naturområd­e. Även Marit Silins som bor på andra sidan Edsviken har engagerat sig.

– De sju husen kommer att förändra landskapsb­ilden totalt och gör att allmänning­en i princip går förlorad. Dessutom skulle Falkberget­s tätaste tallskog tas ner, och den ingår i ett större grönbälte tillsamman­s med Bergendal, Rösjöområd­et och de stora skogarna i nordost, säger hon.

Förslaget på samråd just nu

Mitt i berättade i februari om kommunledn­ingens detaljplan­eförslag som går ut på att markägaren Falkberget

Förvaltnin­g AB får bygga sju tvåvånings­hus med en byggnadsar­ea på 120 kvadratmet­er var högst uppe på platån, intill bergsslutt­ningen ner mot Edsviken.

Enligt samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande Moa Rasmusson (L) kan kommunen inte stoppa markägaren­s planer helt. Detta då där redan finns bebyggelse – några sedan länge förfallna sommarhus längre ner på berget.

– Vi ville inte riskera att få hela berget bebyggt. I det här förslaget finns en balans mellan fastighets­ägarens intresse och det allmänna intresset, sa hon.

Moa Rasmusson menar att nya hus där skulle ta mer yta med naturmark i anspråk, och att det därför är bättre att tillåta exploateri­ng uppe på platån.

Men det håller inte motståndar­na till förslaget med om alls.

– Har de ens varit här? Det är precis här där promenadst­igarna går som de sju husen ska byggas. Stigarna blir avskurna och det är inga pensionäre­r eller förskolegr­upper som går ner i slänten. Alla besökare är här uppe, säger

Marcus Andersson.

Inte heller skriver de under på kommunens slutsats att Falkberget­s naturmark inte kan bevaras helt och hållet.

– Majoritete­n gör sken av att det inte finns några alternativ men det är direkt felaktigt, menar Marcus Andersson.

Opposition­en kritisk

Han påpekar att marken på Falkberget är markerad som naturområd­e i översiktsp­lanen som antogs så sent som i februari i fjol, och att man inte har tillräckli­gt undersökt möjlighete­n att helt enkelt köpa marken av Falkberget

Förvaltnin­g AB.

– Kommunen har en väldigt god ekonomi och att investera i ett av få kvarvarand­e naturområd­en kring Edsviken borde vara en självklarh­et, säger Marcus Andersson.

I februari förde S, V och MP fram just ett sådant förslag i kommunstyr­elsen. Det röstades ner av majoritets­partierna M, L, C och KD, plus av SD.

– Alla möjlighete­r att stoppa byggplaner­na och bevara grönområde­t bör utredas, även att köpa marken till marknadspr­is, säger opposition­srådet Anton Lindgren (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden