Mitt i Sollentuna

Skräddaren Hanne har trivts på Malmvägen i 30 år

- Tomas Stark

Han kom till Sverige från Turkiet 1992, och året därpå öppnade Hanne Demir sin verksamhet med kemtvätt och skrädderi i Tureberg.

På måndag, den 20 mars, firar han 30 år på Malmvägen.

Folk lagar kläder i stället för att slänga.

TUREBERG

– Det blir inte så stort firande. Men jag sätter en lapp på dörren och berättar att det är 30 år sedan jag startade. Jag har många stamkunder så det är roligt om folk får veta det, säger Hanne Demir.

När Mitt i hälsar på har Hanne fullt upp med en stor hög av tjockt fodrade orangea byxor från Räddningst­jänsten.

– Det är dyra kläder så det är bra att laga dem, jag förstärker i kanterna där de har blivit slitna, säger han.

Ungefär hälften av hans skrädderij­obb kommer från offentliga verksamhet­er och företag, och den andra hälften från privatpers­oner.

Att det är ekonomiskt tuffa tider just nu märks tydligt tycker Hanne, men för hans egen verksamhet är det inget negativt.

– Folk lagar kläder i stället för att slänga. Jag lagar och byter blixtlås, men det kan också vara uppläggnin­gar och ändringar.

Jobbar ensam

I alla år har han jobbat ensam, med undantag för några enstaka praktikant­er, men han har hela tiden trivts bra.

– Jag tycker att området har blivit bättre. För min del har jag aldrig upplevt några konstighet­er, men jag jobbar i och för sig bara dagtid.

En man kommer in för att lämna ett par stora mattor till kemtvätt. Hanne tar emot dem innan han sätter sig vid symaskinen för att fortsätta att beta av högen med byxor från Räddningst­jänsten.

Symaskinen av märket Singer är samma som Hanne har haft sedan starten 1993.

– Jag tror att den är tillverkad på 1950-talet men den fungerar jättebra, den har hållit hela tiden i alla år!

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Hanne Demir kom till Sverige 1992. ”Jag är syrian från Turkiet”, berättar han. 1993 startade han Hannes Skrädderi & Kemtvätt på Malmvägen.
FOTO: TOMAS STARK Hanne Demir kom till Sverige 1992. ”Jag är syrian från Turkiet”, berättar han. 1993 startade han Hannes Skrädderi & Kemtvätt på Malmvägen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden