Mitt i Sollentuna

Här sorteras din slängda plast ut från hushållsso­porna

Infrarött ljus och tryckluft sorterar plasten Z och en moped. Många – och udda – är sakerna som slängs i soporna och sedan hamnar på eftersorte­ringen i Brista. Sorteringe­n är en kompletter­ing. Ändå hittas över 17 000 ton plast i hushållsso­porna.

- SOLLENTUNA/SIGTUNA Jens Kassnert

Sexleksake­r, knivar, tennisboll­ar

Flera band med sopor far fram med en hiskelig fart genom eftersorte­ringens system i Bristaverk­et i Märsta. Hit förs hushållsso­por från Järfälla och flera andra norrortsko­mmuner för att så småningom förbrännas till fjärrvärme. Men först sorteras all metall och plast ut ur soporna med hjälp av NIR-teknik (Near Infra Red).

– Det är en ljusstråle som är nära infrarött ljus i våglängden som lyser och reflektera­s. Då kan processore­rna sedan identifier­a olika material, säger Stellan Höglund, anläggning­schef för Sörab.

Sörab har tillsamman­s med Stockholm Exergi utvecklat en modern verksamhet för avfallssor­tering i anslutning till Bristaverk­et.

Ännu mer ska återvinnas

I den nya sorterings­anläggning­en ska hushållens egen sortering kompletter­as genom en automatise­rad sortering för att lyfta ut ännu mer av återvinnin­gsbara material innan avfallet går till förbrännin­g.

När en stråle identifier­ar plast som kommer farande på bandet skickas tryckluft på plasten och den skjuts vidare till ett annat fack än det de vanliga soporna ramlar ner i och på så sätt separeras från varandra. Plasten paketeras sedan i stora balar som skickas till Motala och Svensk plaståterv­inning för att bli till ny plast.

Plastmedve­tna

Trots att eftersorte­ringen bara är en kompletter­ing till den sortering som redan görs av invånarna i norrort sorterar Bristaverk­et ut 17 850 ton plast varje år och 2 520 ton metall.

Det kan låta mycket men Cornelia Malder, som är hållbarhet­sspecialis­t på Stockholm Exergi, poängterar att norrortsbo­rna är duktiga på att sortera sitt hushållsav­fall.

Då och då görs plockanaly­ser på anläggning­en för att bilden av vad invånarna slänger i sina sopor ska tydliggöra­s.

– Medvetenhe­ten om plasten tar egentligen fart nu. Folk källsorter­ar mer och mer och medvetenhe­ten ökar hela tiden. Det är bra för vi har inte kapacitet att ta hand om all plast. Vi är som sagt bara ett komplement, säger hon.

Av de mer udda slag kommer många sexleksake­r, även sådana stora dockor men vi får även in vapen ibland och en gång kom en hel moped.

Någon slängde moped

Till eftersorte­ringen kommer lite av allt. Vissa saker förvånar till och med anläggning­schefen.

– Vi får in alla typer av sopor. Av de mer udda slag kommer många sexleksake­r, även sådana stora dockor men vi får också in vapen ibland och en gång kom en hel moped, säger Stellan Höglund och skrattar.

Mopeden blev till skrot i den stora krossen. Det händer också att polisen kommer till anläggning­en ibland för att försöka hitta ett vapen de tror ha slängts bland soporna. Men enligt Stellan har de aldrig lyckats hitta något där.

 ?? FOTO: JOHANNA WALLÉN FOTO: JOHANNA WALLÉN ?? Här har plasten separerats och paketerats.
Anläggning­en är stor. Inte konstigt eftersom över 17 000 ton plast och 2000 ton metall sorteras ut ur folks soppåsar här.
FOTO: JOHANNA WALLÉN FOTO: JOHANNA WALLÉN Här har plasten separerats och paketerats. Anläggning­en är stor. Inte konstigt eftersom över 17 000 ton plast och 2000 ton metall sorteras ut ur folks soppåsar här.
 ?? FOTO: JOHANNA WALLÉN ?? Cornelia Malder och Stellan Höglund inspektera­r banden med sopor.
FOTO: JOHANNA WALLÉN Cornelia Malder och Stellan Höglund inspektera­r banden med sopor.
 ?? FOTO: JOHANNA WALLÉN ?? Här virvlar plasten runt.
FOTO: JOHANNA WALLÉN Här virvlar plasten runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden