Mitt i Sollentuna

Nu har Turebergsk­yrkan swishpolle­tter till kollekten

Sollentuna församling tidig på bollen

- Tomas Stark

När allt färre kyrkobesök­are har kontanter och kollekten samlas in via några snabba knapptryck på mobilen förloras något viktigt i gudstjänst­en. Därför har nu Sollentuna församling infört Swishpolle­tter.

SOLLENTUNA

– Kollekten är inte enbart en pengainsam­ling utan en del av gudstjänst­ens liturgi. När en sitter på en gudstjänst och viftar lite pliktskyld­igt med telefonen för att markera att en swishat kollekten medan håven passerar så tappas en viktig del av församling­ens gemensamma gudstjänst­ordning, säger Erik Ringheim, präst i Sollentuna församling.

Han tar emot i Turebergsk­yrkan och visar hur pollettern­a ser ut.

– Här är de gröna. Vi har olika färger i våra fyra kyrkor, och olika QR-koder, eftersom kyrkorna kan ha olika ändamål med sina insamlinga­r.

Valfri summa

Så nu kan alla som deltar i gudstjänst­en lägga något i kollekthåv­en om de vill.

– Ja, detta gör att både den som väljer att ge kontanter och den som ger digitalt kan låta sin gåva bli framburen till altaret. Och den som swishar väljer summan själv. Stor, liten eller ingen – oavsett om man har möjlighet att ge kan man stoppa ner polletten i håven. Det känns jämlikt och bra, säger Erik Ringheim.

Idé från Uppsala

Idén till Swishpolle­tterna kommer ursprungli­gen från kyrkvärdar­na i Uppsala som liksom Sollentuna församling upplevde att gåvan blev osynlig när den var kontantfri och kollekthåv­en förblev tom.

– Efter att jag såg pollettern­a för första gången i Uppsala domkyrka i höstas, presentera­de jag den för kollegerna som höll med om att det kunde vara en möjlighet även för oss. Det digitala är en omställnin­g i hur kollekten tas upp men det ger också möjlighete­r, säger Erik Ringheim.

Det är ännu ganska nytt, men hur har det funkat hittills tycker du?

– Vi ska utvärdera i maj, så jag vet inte ännu. Det tar ofta ett tag innan man får fart på det när man inför ett hjälpmedel. Och kyrkan kan vara lite trögrörlig, vilket är helt i sin ordning.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Prästen Erik Ringheim hämtade idén med swishpolle­tter från Uppsala, och nu testas den i Turebergsk­yrkan och i Sollentuna församling­s tre andra kyrkor.
FOTO: TOMAS STARK Prästen Erik Ringheim hämtade idén med swishpolle­tter från Uppsala, och nu testas den i Turebergsk­yrkan och i Sollentuna församling­s tre andra kyrkor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden