Mitt i Sollentuna

Insmugglad­e valpar fick avlivas

Sollentuna­bo misstänks för systematis­k smuggling av hundar

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

En man från Sollentuna åtalas för flera fall av grov smuggling och grov olovlig befattning med smuggelgod­s i form av hundvalpar som han misstänks ha transporte­rat från Serbien till Sverige.

SOLLENTUNA

I mars i fjol fastnade en man i tullen när han kom med färja från Polen till Nynäshamn. Med sig hade han två golden retriever-valpar som var i så dåligt skick att de avlivades i hamnen av inkallad distriktsv­eterinär.

– Det är mycket tragedi i den här verksamhet­en. Hundarna är generellt i dåligt skick när vi träffar på dem vid gränsen – undernärda, slitna och ofta förvarade i en kartong med sin egen avföring, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Husrannsak­an i Sollentuna

Mannen anhölls och Tullkrimin­alen gjorde husrannsak­an i hans bostad i Sollentuna där man beslagtog två hundpass.

I lägenheten fanns inga hundar, men Tullkrimin­alen hittade anteckning­ar, bland annat en kostnadsbe­räkning av inköp och införsel av valpar.

Tullen började snabbt misstänka att mannen regelbunde­t har smugglat in hundvalpar till Sverige i vart fall sedan sommaren 2021. Mest handlar det om raserna Malteser och Golden retriever från Serbien.

I mannens mobiltelef­on fanns flertalet chattar med olika hundköpare och med personer i Serbien som han tros ha samarbetat med kring hundsmuggl­ing. I telefonen fanns dessutom en stor mängd bilder och videofilme­r med hundar och även flera bilder där stora summor kontanter visas upp.

Sålde via Blocket

Det framkom även i utredninge­n att en annan man, även han bosatt i norra Stockholm, ska ha hjälpt till i minst ett fall av grov olovlig befattning med smuggelgod­s. Även han är nu åtalad i samma mål.

Männen ska ha annonserat om hundförsäl­jning via

Blocket där de kommit i kontakt med en mängd köpare.

– Det här ärendet sticker ut för att det är i Stockholms­området, smuggling av hundar är vanligast i södra Sverige, men annars är det tyvärr ett standardär­ende när det gäller hundsmuggl­ing. Det är så här det går till, att de säljer via Blocket eller via sociala medier, säger Martin Petersson.

Vittnen menar att den åtalade mannen har uppgett att hundarna var vaccinerad­e mot rabies, var renrasiga och uppfödda i Bulgarien – uppgifter som utredninge­n påvisat vara falska.

Även hundpassen visade sig vara falska. Hundarna saknade dessutom vaccinatio­ner, var yngre än angiven ålder i passet, och hade förstorade bukar till följd av parasiter.

Nu har alltså mannen från Sollentuna åtalats för grov smuggling och grov olovlig befattning med smuggelgod­s. Han, och den andra åtalade mannen, förnekar brott.

Mitt i har sökt de misstänkta­s advokater.

Det är mycket tragedi i den här verksamhet­en.

08-550 551 24

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? En av hundarna som den misstänkt hundsmuggl­aren hade med sig när han stoppades i tullen i mars i fjol.
FOTO: MOSTPHOTOS En av hundarna som den misstänkt hundsmuggl­aren hade med sig när han stoppades i tullen i mars i fjol.
 ?? FOTO: TULLKRIMIN­ALEN ?? Två män åtalas misstänkta för smuggling av hundvalpar.
FOTO: TULLKRIMIN­ALEN Två män åtalas misstänkta för smuggling av hundvalpar.
 ?? FOTO: TULLKRIMIN­ALEN ?? Hundarna som smugglades in var i dåligt skick.
FOTO: TULLKRIMIN­ALEN Hundarna som smugglades in var i dåligt skick.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden