Mitt i Sollentuna

Justitiemi­nistern gav löfte om kameror i Rotebro

Tidöpartie­rna på pressträff i centrum

- Tomas Stark

Rotebro var platsen när regeringen höll pressträff om trygghet och brottsbekä­mpning i förra veckan.

Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) lovade att underlätta för kommuner och regioner att sätta upp kameror på offentliga platser.

ROTEBRO

Mitt i har tidigare berättat om besvikelse­n många i Rotebro kände när de två kameror polisen satte upp i centrum i höstas monterades ner efter bara tre månader.

Samtidigt har Sollentuna kommun ansökt om att få sätta upp egna kameror i Rotebro, utan tidsbegrän­sning.

Men det verkar som att även handläggni­ngstiden saknar tidsbegrän­sning – för det var över ett år sedan ansökan skickades in och ännu har kommunen inte hört ett knyst från Integritet­sskyddsmyn­digheten som har hand om tillstånd för kamerabeva­kning.

Så Rotebro var en väl vald plats när regeringen skulle presentera sitt förslag om lättnader för kamerabeva­kning.

Sprängning­en var droppen

Kommunstyr­elsens ordförande i Sollentuna Henrik Thunes (M) fick inleda med den lokala infallsvin­keln.

– I Rotebro har det hänt en hel del med misshandel, knivskärni­ngar och folk som har sprungit och jagat varandra på kvällarna. Det mesta är nog drogrelate­rat och drabbar inte andra invånare, men för ett och halvt år sedan kastades en handgranat in i en bostad där en mamma och två barn låg och sov. Då kände vi att vi måste göra något, säger han.

Det var efter det som kommunen ansökte om att få sätta upp kameror, men man väntar alltså fortfarand­e på besked.

Därefter riktades det samlade medieuppbå­dets uppmärksam­het mot de fyra företrädar­na för Tidöpartie­rna som var med på visiten i Rotebro: justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M), ordförande­n i justitieut­skottet Richard Jomshof (SD), KD:s rättspolit­iska talesperso­n Torsten Elofsson och L:s rättspolit­iska talesperso­n Juno Blom.

– Vi vill ta bort tillstånds­kraven. På så sätt blir det enklare för kommuner och regioner att kameraöver­vaka, och de kan agera mer snabbfotat, säger Gunnar Strömmer.

Nu är det bara positiva reaktioner när jag talar om kameror.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Kommunstyr­elsens ordförande i Sollentuna Henrik Thunes (M) i sällskap med justitie-minister Gunnar Strömmer (M), Juno Blom (L), Torsten Elofsson (KD) och Richard Jomshof (SD) i Rotebro centrum.
FOTO: TOMAS STARK Kommunstyr­elsens ordförande i Sollentuna Henrik Thunes (M) i sällskap med justitie-minister Gunnar Strömmer (M), Juno Blom (L), Torsten Elofsson (KD) och Richard Jomshof (SD) i Rotebro centrum.
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Välbevakat besök. Så här såg det ut när företrädar­e för Tidöpartie­rna höll pressträff i Rotebro i torsdags.
FOTO: TOMAS STARK Välbevakat besök. Så här såg det ut när företrädar­e för Tidöpartie­rna höll pressträff i Rotebro i torsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden