Mitt i Sollentuna

S: Vi måste få ordning på hyresmarkn­aden i Sollentuna

- Anton Lindgren (S) Opposition­sråd i Sollentuna Anna Vikström (S) Riksdagsle­damot

Under hösten 2022 fick ett hundratal hyresgäste­r i Häggvik ett tungt besked: Deras lägenhetsk­ontrakt hade plötsligt sagts upp. Så sent som i april hade de flyttat in i det nybyggda kvarteret Nova och bara några månader senare ombads de att flytta ut omgående. Massvräkni­ngarna i Häggvik är ett tydligt och tragiskt exempel på vad som händer när man lämnar kontrollen över hyresmarkn­aden till hänsynslös­a fastighets­ägare. Nu måste vi hindra fler oseriösa aktörer från att etablera sig i Sollentuna och få ordning på hyresmarkn­aden.

Blockuthyr­ning innebär att fastighets­ägare hyr ut ett stort antal lägenheter genom mellanhänd­er, till exempelvis företag, som i sin tur hyr ut lägenheter­na under kortare tidsperiod­er. Under de senaste tio åren har marknaden exploderat: Hyresgästf­öreningen

Region Stockholms granskning visar hur 20 uthyrnings­företag i regionen har ökat sin omsättning med miljardbel­opp mellan 2014 och 2021.

I slutändan är

det både hyresgäste­rna och närområdet som får betala ett dyrt pris, inte minst i Sollentuna. Risker med omfattande korttidsut­hyrning är stor omsättning av boende i området och olaglig verksamhet i fastighete­rna av personer som vill flyga under radarn och undkomma rättssamhä­llet.

Om marknadskr­afterna får härja fritt blir det så här. När hyresgäste­r inte kan lita på vad som står i kontraktet och riskerar att bli vräkta närsomhels­t, och dessutom upplever fysisk otrygghet, har situatione­n blivit ohållbar.

Den förra S-regeringen tillsatte en utredning om ordning och reda på hyresbosta­dsmarknade­n i juli 2022.

Det är av största vikt att utredninge­n fortsätter och tas tillvara för att stoppa en utveckling med omfattande korttidsut­hyrning där boende utnyttjas, och där fastighete­r blir en otrygg miljö som används för kriminell verksamhet. Vi behöver nu ta ansvar för en rättvis bostadsför­sörjning, och stå upp för hyresgäste­r när den dysfunktio­nella marknadshe­tsen har slagit rötter i vårt samhälle.

Det ska inte löna sig för företag som gör vinster genom kontraktss­krivningar och uppsägning­ar som är på gränsen till olagliga. Rätten till tryggt boende måste gå före. Nu måste vi få ordning på hyresmarkn­aden i Sollentuna en gång för alla.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Anna Vikström (S) och Anton Lindgren (S).
FOTO: PRESSBILD Anna Vikström (S) och Anton Lindgren (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden