Mitt i Sollentuna

Ingen gratis frukost för elever i Sollentuna­s skolor

Finns mer angelägna prioriteri­ngar

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

I somras la opposition­srådet Mia Mulder (V) ett förslag om att kommunen ska inför gratis frukost till alla skolbarn i Sollentuna. Men nu har motionen avslagits i kommunfull­mäktige.

SOLLENTUNA

– Det var tyvärr väntat, men för oss är det ändå viktigt att markera och driva vår politik även om det kan upplevas som lönlöst, säger Mia Mulder.

Sverige ligger sämst till i Norden när det kommer till frågan om barnfattig­dom och 2022 levde nära 200 000 svenska barn i fattigdom, och lärare i alla kommundela­r har noterat att barn i äter mer i skolan nu när ekonomin har gått nedåt i kristider, resonerar Mia Mulder.

– De elever som kommer hungriga på morgonen är ofta de som har svårast i skolan. Gratis frukost skulle vara ett sätt att motverka segregatio­nen, säger Mia Mulder.

Bättre skolpresta­tioner

Mia Mulder påpekar att andra kommuner som har infört gratis skolfrukos­t har sett resultat både i elevers koncentrat­ion och närvaro, samtidigt som det skapar en naturlig mötesplats mellan elever och personal.

Ett positivt exempel är Hjulstasko­lan i Järva där gratis skolfrukos­t är en del av skolans framgångsr­ecept.

– Vi märker tydligt att eleverna mår bättre, de blir gladare och orkar mer, säger skolans rektor Robert Staby.

Kostnadern­a för skolfrukos­ten skulle enligt Vänsterpar­tiets

förslag hanteras som en del av utbildning­snämndens arbete, och nämnden skulle få extra finansieri­ng för detta.

26,7 miljoner kronor per år

Motionen fick dock tummen ner av utbildning­snämnden eftersom eleverna erbjuds näringsrik­tig lunch och mellanmål utifrån behov. Därmed finns det, enligt nämnden, ”mer angelägna prioriteri­ngar” att satsa på än ytterligar­e en måltid.

– Att servera frukost till alla skulle kosta 26,7 miljoner kronor per år. Då är det viktigare att satsa på kärnverksa­mheter så som specialped­agoger och elevhälsan, säger utbildning­snämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M).

Vi märker tydligt att eleverna mår bättre, de blir gladare och orkar mer.

V vill inte ställa de sakerna mot varandra, de föreslår att nämnden får mer pengar utifrån.

– Vi har en påse med pengar i kommunen, så vart ska de pengarna tas ifrån? Det har jag inte fått något bra svar på.

Efter utbildning­snämndens utlåtande har även kommunstyr­elsen sagt nej till V-motionen och i förra veckan blev det avslag även i kommunfull­mäktige.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: PRESSBILD ?? Gratis frukost har visat sig vara bra för skolresult­aten i Järva där det nu har införts på alla kommunala grundskolo­r.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: PRESSBILD Gratis frukost har visat sig vara bra för skolresult­aten i Järva där det nu har införts på alla kommunala grundskolo­r.
 ?? ?? Gratis frukost skulle vara ett sätt att motverka segregatio­nen Mia Mulder (V), opposition­sråd i Sollentuna.
Gratis frukost skulle vara ett sätt att motverka segregatio­nen Mia Mulder (V), opposition­sråd i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden