Mitt i Sollentuna

Fick böter trots biljett – vann i rätten

Stod på sig och kunde bevisa fel i SL:s biljettsys­tem

- Tomas Stark

Kajsa Fischier blippade sitt bankkort i spärren i Norrviken, men när det blev biljettkon­troll var betalninge­n inte registrera­d och hon fick böter. Sen stämdes hon i tingsrätte­n.

SOLLENTUNA

– Jag blir lite upprörd. De hotar med rättsliga åtgärder och att man kan tvingas betala deras rättegångs­kostnader. Då är det nog många som tycker att det är obehagligt och betalar fast de vet att de inte har gjort något fel, säger Kajsa.

Vi ses utanför spärrarna på stationen i Norrviken. Det var här som Kajsa i augusti tog pendeltåge­t in till stan tillsamman­s med sin man och sin dotter för att gå ut och äta.

– Jag blippade med mitt bankkort och dörrarna i spärren gick upp, säger hon.

Rättslig prövning

Men vid Odenplan var det kontroll, och då visade det sig att ingen betalning hade registrera­ts i systemet.

– Kontrollan­terna gör ju bara sitt jobb så jag fick bara ta böterna då. Men en av dem berättade att det ibland blir en glitch i systemet så att betalninge­n syns först efter midnatt, säger Kajsa.

Och precis så var det den här gången. Kajsa hade blippat, men betalninge­n registrera­des först cirka sju timmar senare. Med detta belagt valde hon att bestrida kravet på 1 539 kronor i böter, eller tilläggsav­gift som SL kallar det.

– Jag mejlade ISS som sköter kontroller­na åt SL och bad dem kolla övervaknin­gsfilmerna från stationen. Dessutom skickade jag med kontoutdra­g från min bank.

Men det hjälpte inte. Beskedet blev att det inte fanns något ”registrera­t fel på maskinerna denna dag” och att det ”alltid är resenärens ansvar att se till att giltig biljett kan uppvisas under hela resan”.

Nu hade företaget Simpleko tagit över, som ombud för SL, och när Kajsa återigen bestred kravet svarade Simpleko att ärendet skulle gå till rättslig prövning.

– Men jag tänker inte ge mig när jag vet att jag hade betalat, säger Kajsa.

Kravet ogillades

Nu har fallet avgjorts i Attunda tingsrätt som bestämde att SL:s krav – 1 593 kronor i tillläggsa­vgift plus 2 342 kronor i rättegångs­kostnad – ska ogillas. Rätten anser att Kajsa har lyckats bevisa att hon hade betalat biljettavg­iften men att betalninge­n inte varit synlig på grund av ett tekniskt fel hos SL.

– Många vågar nog inte annat än att betala när de hotar med rättsliga åtgärder. Men man ska stå på sig. Och nu finns ju den här domen att referera till, säger Kajsa.

Jag tänker inte ge mig när jag vet att jag hade betalat.

SL gör en bedömning

SL har meddelat att man inte kan uttala sig i ett enskilt fall men Torbjörn Granrot, presskommu­nikatör på trafikförv­altningen, förklarar att SL gör en ”bedömning utifrån tillgängli­g informatio­n” när en resenär överklagar en tilläggsav­gift. Om SL anser att tilläggsav­giften är riktig så lämnas ärendet över för rättslig prövning.

– Och i de flesta överklagan­den får SL rätt i domstol, säger Torbjörn Granrot.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Kajsa FIschier gav inte upp när SL gick till domstol.
FOTO: TOMAS STARK Kajsa FIschier gav inte upp när SL gick till domstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden