Mitt i Sollentuna

Försenades mer än tre år – nu ska tegelhusen i Klasro renoveras

Arbetet i första längan av sex har påbörjats – hyrorna höjs stegvis

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Först blev det totalstopp i förhandlin­garna mellan Sollentuna­hem och Hyresgästf­öreningen. Sedan har upphandlin­gen tagit sin tid. Men nu har renovering­en påbörjats av Sollentuna­hems 199 lägenheter i Klasro.

KLASRO

De sex tegellängo­rna på Klasroväge­n byggdes 1964 och sedan dess har inga större renovering­ar gjorts.

Redan våren 2020 började Sollentuna­hem planera för en upprustnin­g, men sommaren året därpå slog hyresgäste­rna bakut då man fick bud om kommande hyreshöjni­ngar.

Sollentuna­hem ville höja med närmare 4 000 kronor i månaden för en trea och nästan 5 000 för en femma, utan möjlighet till så kallat ”frånval” med en mindre omfattande renovering.

– Om det blir verklighet kommer många här tvingas flytta. Vart ska de ta vägen? sa Jeanette Andersson som represente­rade grannarna på alla samrådsmöt­en med Sollentuna­hem då.

Successiv hyreshöjni­ng

Förhandlin­garna strandade, men återupptog­s några månader senare och man nådde så småningom en överenskom­melse då Sollentuna­hem lyssnade på hyresgäste­rnas synpunkter.

– Ja, det blir en renovering i två nivåer, en med hela lägenheten och en med bara kök och badrum, säger Jeanette Andersson som i dag är ordförande i Hyresgästf­öreningen både lokalt i Klasro och i hela Sollentuna.

Hyreshöjni­ngarna kan bli tuffa ändå för många, men Sollentuna­hem har gått med på att genomföra höjningarn­a successivt under en femårsperi­od.

– De har dessutom varit bra på att erbjuda folk andra lägenheter till en lägre kostnad. En eloge till dem som har jobbat för att lösa det för alla som har det svårt, säger Jeanette Andersson.

Evakuering i november

Utöver själva husen ska även bland annat gårdarna och tvättstugo­rna rustas upp och det har tagit tid att enas om alla detaljer.

Efter det tog även upphandlin­gen och projekteri­ng sin tid, men nu är allt klart. I november evakuerade­s den första av de sex längorna och i förra veckan påbörjades själva renovering­en.

Målet är att projektet ska flyta på smidigt och att så få hyresgäste­r som möjligt ska bo i tillfällig lägenhet under renovering­stiden, förklarar Per Wistedt, fastighets­utveckling­schef på Sollentuna­hem.

– Vi har länge sett fram emot att kunna påbörja renovering­en i Klasro och vi är glada över att ha kommit överens om en hållbar plan för arbetet, säger han.

Projektet beräknas pågå till och med 2026 och omfattar förutom arbete i lägenheter­na även renovering av allmänna ytor så som tvättstugo­r, miljörum, teknikutry­mmen, utemiljön, och installati­on av solceller på taken.

– Med den här renovering­en förbättrar vi boendemilj­ön för våra hyresgäste­r i Klasro samtidigt som vi skapar långsiktig­t hållbara hem för många år framöver, säger Sollentuna­hems vd Anna Mellström.

En eloge till dem som har jobbat för att lösa det för alla som har det svårt!

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? I förra veckan påbörjade entreprenö­ren M3 Bygg renovering­en i den första av Sollentuna­hems sex fastighete­r på Klasroväge­n.
FOTO: TOMAS STARK I förra veckan påbörjade entreprenö­ren M3 Bygg renovering­en i den första av Sollentuna­hems sex fastighete­r på Klasroväge­n.
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Jeanette Andersson och sambon Per Wiklander köket på Klasroväge­n. ”Här är ganska fräscht, men kök brukar alltid bytas ut när det blir stambyte”, säger Jeanette.
FOTO: TOMAS STARK Jeanette Andersson och sambon Per Wiklander köket på Klasroväge­n. ”Här är ganska fräscht, men kök brukar alltid bytas ut när det blir stambyte”, säger Jeanette.
 ?? FOTO: JOHANNA HANNO ?? Anna Mellström, vd Sollentuna­hem.
FOTO: JOHANNA HANNO Anna Mellström, vd Sollentuna­hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden