Mitt i Sollentuna

Malmvägens servicehus – då och nu

Z Malmvägen brottas med ett negativt rykte. Annat var det för 50 år sedan, när husen satt ihop med en gång fylld av butiker och service. Kerstin Ellström som bott här sedan 1972 saknar gemenskape­n. För 50 år sedan knöts husen samman med service och

- Jag har trivts bra.

Den 1 juni 1972 lämnade Kerstin Ellström och hennes två små döttrar Dalarna och flyttade in i ett nybyggt höghus på Malmvägen.

– Jag tänkte att herregud det bor ju nästan lika många bara i min port som i min hemkommun, säger Kerstin.

Hon blickar ut mot Malmparken och det likadana huset på andra sidan av den upphöjda innergårde­n.

Adressen är en annan i dag, Mässvägen, men balkongen hon står på är den samma som för drygt 50 år sedan.

– Jag har trivts bra. De har gjort ett stambyte men köksluckor och nästan allt annat i köket är kvar från 1972.

Från början var det ett enda hus, visserlige­n med tio uppgångar, men sammanbund­na av en 900 meter lång gång i bottenplan­et.

Det kallades för servicehus­et och där fanns bland annat mataffärer, apotek, systembola­g, bank, hemtjänst, festlokal och motionssal.

– Och många små specialbut­iker. Begravning­sentrepren­ör fanns inte, men allt man behövde i livet fanns i huset.

Dessutom låg en reception i mitten av huset, bemannad av tre servicevär­dinnor.

– Det var en trygghet, särkilt när ungarna inte gick på fritids längre. De kunde lämna in sina hemnycklar så att de slapp ha det ansvaret, minns Kerstin.

Man kunde få hjälp med posten eller blomvattni­ng när man var bortrest, och det gick att låna symaskin, slagborr och andra verktyg.

– Men det upphörde efter ett tag. Det sköttes nog inte av alla, det var ju ett stort hus, säger Kerstin.

Modern tanke

Det fanns en modern tanke bakom servicehus­et. Man tänkte att samhällsfö­rändringar med allt fler yrkesarbet­ande kvinnor och fler pensionäre­r som bodde i ensamhushå­ll skulle ställa nya krav på boendemilj­ön.

I servicehus­et fanns barnomsorg och en restaurang kunde erbjuda mat för den som inte hann laga själv. Livspussle­t skulle gå ihop.

– Det var väldigt unikt, och uppmärksam­mat i media. När jag hade bott här i ett år var tysk tv här och filmade på min dotters dagis och jag blev intervjuad, säger Kerstin.

I dag brottas Malmvägen snarare med en negativ klang, i alla fall bland många

som inte bor där. Sollentuna är segregerat och Tureberg klassas som ett utsatt område.

Ett dråpslag kom 1975, enligt Kerstin. Då stod Sollentuna centrum klart och många av butikerna i inomhusgån­gen flyttade dit.

– Bara små butiker som inte hade råd att flytta med blev kvar, och de självdog efter ett tag.

Samtidigt inleddes tidigt en stor omsättning på hyresgäste­r. I början var det ganska blandat med många studenter och innovatöre­r som flyttade in berättar Kerstin. Men så skedde ett slags statusvand­ring när radhusområ­dena i Tegelhagen, Norrviken, Kärrdal och Viby blev klara. Många försvann, kvar på Malmvägen blev de som inte hade möjlighet att flytta.

Sociala problem

I mitten av 1980-talet började problem att uppstå främst i sex av husen som hade ettor med kokvrå. De nästan 200 smålägenhe­terna blev ett slags övergångsb­oenden för människor med sociala problem från hela Storstockh­olm.

– Många som flyttade in mådde dåligt, en del kom direkt från Beckomberg­a, säger Kerstin.

Från början fanns en social idé med smålägenhe­terna. Socialförv­altningen skulle stötta de boende, men det fungerade inte och det blev stökigt i området.

Efter något år stängdes den långa gången på nätterna, men den var öppen dagtid ända till 2005.

Då skulle en totalrenov­ering för 1,2 miljarder kronor lyfta Malmvägen. Men pengarna tog slut och projektet lades på is, förutom att gången styckades upp.

– Jag tror inte på den förändring­en, men samtidigt kan jag förstå den. Det var inte lätt för polisen att få tag i någon som hade 100 utgångar att välja på, säger Kerstin.

De senaste åren har Sollentuna­hem sålt stora delar av huset, nu finns tre hyresvärda­r och en bostadsrät­tsförening. Kerstin var emot utförsäljn­ingarna. En gemenskap har gått förlorad, menar hon.

– Servicehus­et var nog lite för stort, men annars ett perfekt hus enligt mitt sätt att se.

Många som flyttade in mådde dåligt.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: BENGT AF GEIJERSTAM ?? Volleyboll i motionssal­en på 1970-talet.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: BENGT AF GEIJERSTAM Volleyboll i motionssal­en på 1970-talet.
 ?? ?? Gången i dag, i ett av husen som nu har adress Mässvägen. Förr var den sammanbund­en med den breda gången under husen.
Gången i dag, i ett av husen som nu har adress Mässvägen. Förr var den sammanbund­en med den breda gången under husen.
 ?? FOTO: BENGT AF GEIJERSTAM ?? Gången i servicehus­et var som en affärsgata inomhus, flera år innan inomhuscen­trum blev på modet på allvar.
FOTO: BENGT AF GEIJERSTAM Gången i servicehus­et var som en affärsgata inomhus, flera år innan inomhuscen­trum blev på modet på allvar.
 ?? ?? Receptione­n låg i mitten av servicehus­ets långa gång, vid Malmvägen 12C där Klivens video & konfektyr ligger i dag.
Receptione­n låg i mitten av servicehus­ets långa gång, vid Malmvägen 12C där Klivens video & konfektyr ligger i dag.
 ?? ?? Kerstin Ellström har utsikt mot ett grannhus och innergårde­n. Längre bort skymtar även Malmparken och husen med upphöjd
Kerstin Ellström har utsikt mot ett grannhus och innergårde­n. Längre bort skymtar även Malmparken och husen med upphöjd
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Så här ser det ut i källaren under gångens mitt.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Så här ser det ut i källaren under gångens mitt.
 ?? ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ??
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden