Mitt i Sollentuna

”Servicehus­et 2.0” på gång – men satt på paus

Idén med gemensamma ytor och service har väckts till liv på nytt i Malmparken. Men planerna har pausats.

- Tomas Stark

Det ska upplevas som tryggt och befolkat.

Bygget av 20-våningshus­et är igång vid Malmplan, där det planeras för 700 nya bostäder i det gamla mässområde­t.

Men tomten Tabellen 8 intill Färgskrapa­n är fortsatt bara en tom grusplätt, trots att en markanvisn­ingstävlin­g avgjordes redan våren 2022.

– Vi har valt att pausa och invänta ett bättre marknadslä­ge, säger kommunstyr­elsens ordförande Henrik Thunes (M).

En bostadslob­by

I kommunens planer för tomten, som är den sista byggrätten i Malmparken, ingår fokus på social hållbarhet och bidrag till trygghet i form av liv och rörelse. De tankarna lyser också igenom starkt i ”Folkets rum” som vann markanvisn­ingstävlin­gen.

Förslaget har en låg del som möter parken och en upplyft gård för de boende. De två nedersta bostadsvån­ingarna är studentbos­täder för att det ska upplevas som tryggt och befolkat.

I förslaget finns även en bostadslob­by i bottenvåni­ngen som kan vara bemannad stora delar av dygnet och gemensamma ytor för de boende.

Därutöver ingår även ”Basaren” i förslaget, en del med kafé och utlåningsb­ar yta öppen även för andra än de som bor i huset.

Där skulle föreningar kunna hyra in sig om de vill ordna till exempel en julmarknad. Det är en flexibel yta som kan vara delvis kommersiel­l men även ha en fritidsban­k.

Flera av idéerna från servicehus­et har kommit till heders på nytt i ”Folkets rum”. Det är samma tanke att det ska vara öppet i bottenvåni­ngen och att det ska vara lågt mot parken och finnas entréer där.

Förslaget vann alltså markanvisn­ingstävlin­gen för två år sedan. Men lågkonjunk­turen kom och i slutet av 2022 stoppades bygget innan det hann påbörjas.

Nu väntar kommunen på ett bättre marknadslä­ge. Det kommer emellertid att bli en till process med en ny markanvisn­ingstävlin­g.

– Men vi har inte ändrat våra värderinga­r. Vi vill ha en byggnad som bidrar till liv och aktivitet och som lyfter platsen och hela området trygghetsm­ässigt, säger Henrik Thunes.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Här, precis framför Färgskrapa­n, planeras för ett hus byggt för social hållbarhet.
FOTO: TOMAS STARK Här, precis framför Färgskrapa­n, planeras för ett hus byggt för social hållbarhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden