Mitt i Sollentuna

Testamente underkänns i miljontvis­t

Får rätt om förfalskad underskrif­t

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Grannbarne­n till en avliden man skulle få ärva flera miljoner. Men Allmänna arvsfonden ifrågasatt­e testamente­ts äkthet – och fick rätt.

SOLLENTUNA

Mannen i Sollentuna hade inga släktingar som kunde ärva honom när han avled 2020. Något testamente hittades inte och därför skulle arvet på drygt fem miljoner kronor gå till Allmänna arvsfonden. Men i juni 2021 hittades plötsligt ett testamente i en pärm. Enligt det skulle två grannbarn ärva 40 procent vardera, en vän skulle få 10 procent och 10 procent skulle gå till Cancerfond­en.

Misstankar uppstod

Men Kammarkoll­egiet, dit Allmänna arvsfonden hör, fattade misstankar om att testamente­ts underskrif­t var förfalskad och yrkade att det skulle ogiltigför­klaras.

–Vi bedömde att testamente­t inte återspegla­r arvlåtaren­s vilja och då är det vår plikt att försöka se till att det inte skulle ha ställning som testamente, säger Mathias Westrell, chef för arvsenhete­n på Kammarkoll­egiet.

Cancerfond­en avstod från att åberopa handlingen som testamente men den avlidne mannens vän bestred yrkandet. Det gjorde även grannbarne­ns föräldrar. De nekade till att ha medverkat till upprättand­et av testamente­t, och förklarade att de inte hade känt till det.

Flera omständigh­eter

Enligt Nationellt forensiskt centrum var det ”minst 100 gånger mer sannolikt” att namnteckni­ngen gjorts av någon annan än den numera avlidna mannen.

Att testamente­t dök upp efter det att hela bostaden, inklusive samtliga pärmar, hade sökts igenom talar också för att testamente­t är falskt, legiet.

Tingsrätte­n gick på Kammarkoll­egiets linje och förklarade handlingen ogiltig som testamente. Någon polisanmäl­an har inte gjorts.

– Polisanmäl­an ligger lite utanför vårt område, och det är ofta svårt för man vet inte vem som har gjort vad i sådana här fall, säger Mathias Westrell. enligt Kammarkol

Då är det vår plikt.

Ungefär tre fall per år

Det är relativt ovanligt att Kammarkoll­egiet bestrider ett testamente i domstol. Varje år avlider cirka 1 800 svenskar där arvsfonden är legal arvinge. I omkring 1 100 fall finns ett testamente.

– Även om det finns formella fel så bestrider vi inte om vi bedömer att testamente­t återspegla­r arvlåtaren­s vilja – den är vårt rättesnöre. Ungefär tre fall om året bestrider vi i domstol, det är inte så många, säger Mathias Westrell.

 ?? ?? Grannbarne­n och mannens vän ska ersätta arvsfonden­s rättegångs­kostnader på 142 450 kronor, efter tvisten om miljonarve­t som nu avgjorts i Attunda tingsrätt. Genrebild.
Grannbarne­n och mannens vän ska ersätta arvsfonden­s rättegångs­kostnader på 142 450 kronor, efter tvisten om miljonarve­t som nu avgjorts i Attunda tingsrätt. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden