Mitt i Sollentuna

Ökat missnöje med

Kommuner tycker att insamlinge­n av grovavfall blivit mycket sämre de senaste åren, enligt bolagets senaste siffror. Möjliga orsaker kan vara trängsel och nedstängda återvinnin­gscentrale­r. Utveckling­en går neråt i Sollentuna kommun:

- SOLLENTUNA Erik Lejdelin erik.lejdelin@mitti.se

Att vårt avfall återvinns är enligt Naturvårds­verket avgörande för att Sverige ska klara av miljömålen. Det bygger på att människor drar sitt strå till stacken och sköter sin återvinnin­g – men även att avfallsind­ustrin gör det lätt för människor att göra rätt.

Hos avfallsbol­aget Sörab går den utveckling­en åt helt fel håll. Sedan 2016 upplever invånarna att Sörabs hantering av grovavfall blivit betydligt sämre.

2016 var nästan 80 procent av invånarna i Sörabs kommuner nöjda med insamlinge­n av grovavfall­et. År 2023 var motsvarand­e siffra nere på 48 procent.

Det mönstret syns i Sollentuna där nöjdheten sjunkit från 77,5 till 53 procent under samma period.

Alla kommuner går ner

I vissa kommuner är det betydligt värre – som i Solna och Sundbyberg. Här är bara 36 procent av invånarna nöjda. Men även i Upplands Väsby och Lidingö, där andelen som är nöjda är högst, har utveckling­en gått neråt. Från 82,5 procent till 58 procent mellan åren 2016 och 2023. Det är långt ifrån bolagets egna mål om 85 procents nöjdhet.

Och på frågan varför invånarna blivit allt mer missnöjda är svaret att man inte riktigt vet.

– Vår kvalificer­ade gissning är att det varit trångt på många av våra anläggning­ar. Det ska vi inte sticka under stol med. Vi tvingades lägga ner anläggning­en i Sundbyberg och den har tagit tid att ersätta. Det har i sin tur ökat trycket på centralen i Hagby exempelvis, säger Åsa Enström Garnström, projektled­are avfallspla­n på Sörab.

Soprummen försvann

En annan del av förklaring­en är att många miljörum har avvecklats, och det har påverkat invånare i kommuner där flest bor i lägenheter – som i Sundbyberg och Solna. De får då betydligt svårare att slänga sitt grovavfall.

– Det har varit kaos i många av grovsoprum­men och för att slippa dyra avgifter för felsortera­t avfall har många hyresvärda­r och bostadsrät­tsförening­ar plockat bort dem.

Det har varit trångt på många anläggning­ar.

Hur ska ni vända den här utveckling­en?

– Vi har inte hunnit knäcka den här nöten än. Vi har nyligen tagit fram nya periodmål till 2026. Och det är det första steget, att göra det här till ett prioritera­t mål de närmsta tre åren.

Åsa Enström Garnström nämner att ett sätt är att fortsätta med mobila återvinnin­gscentrale­r så att invånarna får närmare att slänga sitt grova avfall. Men de har redan rullat i flera år.

haft

Det tycks ju marginell effekt?

– Det vi kan se är att återvinnin­gen av farligt avfall och gamla elprodukte­r har ökat.

Även Peter Schilling (S), kommunstyr­elsens ordförande i Sundbyberg, tror att nöjdheten påverkats av att kommunen förlorade sin återvinnin­gscentral 2019.

– Vi hade under lång tid samtalat med Sörab om att bygga en ny stor återvinnin­gscentral. Men det blev inte av, det fanns ingen ekonomisk bärighet, säger han.

Han förstår att många är missnöjda, men säger att det pågår samarbeten mellan staden och Sörab för att förbättra servicen.

Kompromiss­er

Det finns flera sätt för kommunerna påverka Sörab, dels via styrelsen men också i möten med Sörabs ledning.

– I slutändan så klarar sig Sundbyberg inte utan Sörab, och som med alla samarbeten innebär det kompromiss­er. Utan Sörab skulle vi få rejält mycket dyrare avfallstax­or, säger Peter Schilling.

I gengäld kom ett nytt avtal på plats med Stockholms stad om att sundbyberg­are får slänga sitt avfall i Bromma.

– Vi har också en mindre station i Rissne och den mobila återvinnin­gscentrale­n. Dessutom kan villaägare boka gratis upphämtnin­g av grovavfall en gång om året. Men det innebär ett nytt beteende i hur man slänger sitt avfall, och det tar några år innan det sitter.

 ?? ??
 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Peter Schilling (S), kommunstyr­elsens ordförande i Sundbyberg, säger att samarbetet inom Sörab innebär kompromiss­er.
FOTO: TOM M KRONESTEDT Peter Schilling (S), kommunstyr­elsens ordförande i Sundbyberg, säger att samarbetet inom Sörab innebär kompromiss­er.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Åsa Enström Garnström, projektled­are för avfallspla­n på Sörab.
FOTO: PRESSBILD Åsa Enström Garnström, projektled­are för avfallspla­n på Sörab.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden