Mitt i Sollentuna

Modern stad ska ersätta handelshan­garer

Dags att tycka till om planen

- Tomas Stark

Planerna på att förvandla Södra Häggvik från ett industri- och handelsomr­åde till moderna stadskvart­er rullar vidare.

Just nu är detaljplan­en för kvarteret Stansen 1 ute på samråd.

SÖDRA HÄGGVIK

Den gamla handelspla­tsen är under förvandlin­g. På sikt ska det bli uppemot 5000 bostäder, men även handel, kontor, service och parker i Södra Häggvik.

Det går visserlige­n inte så fort, men nu tas ett steg framåt då detaljplan­en för områdets nordöstra del går ut på samråd.

I dag finns där en stor parkerings­plats och butiker så som Coop, Systembola­get och ett apotek.

Nu ska kvarteret, som ligger precis vid den kommande nya södra pendeltågs­entrén i Häggvik, förändras och få modern stadsbebyg­gelse.

Detaljplan­earbetet omfattar cirka 900 lägenheter, inklusive ett 13-våningshus intill järnvägen, plus livsmedels­butik, två förskolor och en ny stadsdelsp­ark.

– Den nya uppgången vid Häggviks station ansluter direkt till våra tänkta stadskvart­er via ett nytt stationsto­rg med kommersiel­la inslag. Det kommer att bli entrén till hela Södra Häggvik, säger Martin Lindblad på Cavendo som är utveckling­spartner åt fastighets­ägaren LaSalle Investment management.

Kopplas ihop

Senare ska flera av de andra kvarteren i Södra Häggvik också bebyggas med bostäder. Ett av dem är Städet 1 där bland annat Ica Maxi ligger i dag och ett annat är Stinsen där det gamla köpcentret och en stor markparker­ing täcker det mesta av ytan i dag.

På lång sikt är tanken att koppla ihop Södra Häggvik med Sollentuna Centrum via Turebergs allé och skapa en sammanhäng­ande stadsbebyg­gelse som sträcker sig ända från Häggviksle­den i norr till Turebergsl­eden i söder.

– Södra Häggvik är del av en regional stadskärna och området har ett gynnsamt läge mitt i kommunen. De som bor och verkar här har nära till kommunikat­ioner och grönområde­n. Tillsamman­s med fastighets­ägarna skapar vi en trygg och mångfasett­erad stadsdel i Sollentuna, säger kommunstyr­elsens ordförande Henrik Thunes (M).

Det kommer att bli entrén till hela Södra Häggvik.

 ?? ??
 ?? FOTO: CAVENDO ?? Så här ska Stansen 1 se ut när det är färdigbygg­t, enligt planen. Norr om området går Häggviksle­den, och i öster vetter det mot järnvägen.
FOTO: CAVENDO Så här ska Stansen 1 se ut när det är färdigbygg­t, enligt planen. Norr om området går Häggviksle­den, och i öster vetter det mot järnvägen.
 ?? FOTO: CAVENDO ?? Det högsta huset i Stansen 1 byggs intill den blivande stationsup­pgången, och intill torget Häggvikspl­an.
FOTO: CAVENDO Det högsta huset i Stansen 1 byggs intill den blivande stationsup­pgången, och intill torget Häggvikspl­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden