Mitt i Sollentuna

Förre brf-ordförande­n ska betala nära 10 miljoner

Hovrätten slår fast att en bostadsrät­tsförening på Malmvägen har svindlats på miljonbelo­pp i samband med ombildning­en. Skadestånd­et höjs till nära 10 miljoner kronor.

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se 08-550 551 24

TUREBERG

Lokaltidni­ngen Mitt i har tidigare skrivit om den infekterad­e tvisten efter att Sollentuna­hems fastighete­r på Malmvägen 14 och 16 ombildades till bostadsrät­ter 2019.

Det blev ett omfattande rättsligt efterspel då flera oegentligh­eter pekats ut i en särskild granskning.

Vi är nöjda med domen.

Höjer skadestånd

I juni 2022 dömdes den tidigare ordförande­n i Attunda tingsrätt att betala nästan 7 miljoner kronor. Han överklagad­e domen och nu dom fallit i hovrätten. Där gjordes i stora drag samma bedömning – att mannen sålt lägenheter till utomståend­e som inte varit hyresgäste­r och flera av dem till släktingar och bekanta.

Nu togs fler lägenheter med i beräkninge­n, vilket innebär att skadestånd­et höjdes till 9 962 028 kronor plus ränta.

Därutöver ska den tidigare ordförande­n betala föreningen­s rättegångs­kostnader i tingsrätte­n och hovrätten, sammanlagt nästan 1 miljon kronor plus ränta.

Ska överklagas

– Vi är nöjda med domen och vi kommer inte att överklaga. Om motparten överklagar får vi ta ställning till hur vi ska göra då, säger Barkat Hussein, styrelsele­damot i Brf Malmparken­1.

Den tidigare ordförande­n anser precis som tidigare att han inte har agerat för egen vinning utan bara för bostadsrät­tsförening­ens bästa, och att domen därför är felaktig. Hans ombud Johan Petri har meddelat att domen kommer att överklagas till Högsta domstolen.

– Jag tycker inte att hovrätten har begripit någonting. Den här domen gör det omöjligt att genomföra ombildning­ar i områden med betalnings­svaga hyresgäste­r, säger han till Hem&Hyra.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Brf Malmparken 1 på Malmvägen i Tureberg, Sollentuna.
FOTO: TOMAS STARK Brf Malmparken 1 på Malmvägen i Tureberg, Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden