Mitt i Solna

Nya basketföre­ningen har premiär

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Nu är det nära. Efter ett drygt halvårs slit är det dags för seriepremi­är för nystartade AIK Basket på söndagskvä­llen.

– Det här är något vi väntat på och nu ska vi få tillbaka det vi som vi jobbat så hårt för. Jag hoppas att det blir fullsatt och en skön atmosfär, säger sportchefe­n Stefan Jovanovic inför premiären i Solnahalle­n.

För ett drygt halvår sedan kom beskedet att AIK Basket kunde starta sin verksamhet. Förslaget röstades igenom på ett extrainsat­t årsmöte och efter det började det riktiga jobbet.

En struktur skulle byggas från grunden. Förutom arbetet med att få föreningen att fungera så påbörjades även ett arbete med att skapa ett seniorlag. Nu, ett drygt halvår senare, finns det ett starkt herrlag och nu kommer nästa steg i AIK Baskets process. Nämligen seriestart­en och allvaret.

– Efter att beslutet gick igenom så började den riktiga processen. Vi grundade en idrottsför­ening och började att rekrytera spelare, säger sportchefe­n Stefan Jovanović, som tillsamman­s med ordförande­n Adam Lockner gjort det stora jobbet med AIK Basket.

Att AIK numera har en egen basketsekt­ion har tagits emot bra inom AIK.

– Generellt sett har det bara varit positiva tongångar. Inom AIK har man känt att det finns ett genuint intresse från alla håll och kanter. Vi har även fått mycket hjälp av bland annat AIKshopens Stefan Jonasson och AIK Fotbolls vd Mikael Ahlerup. Alla drar åt samma håll och det känns riktigt bra, fortsätter Stefan Jovanović.

Under våren och sommaren har ett tiotal provtränin­gar genomförts. Av de runt 60 provtränan­de basketspel­arna, från Sverige och utlandet, har nio valts ut. Dessutom kommer troligtvis ytterligar­e tre spelare att värvas i dagarna.

– Vi hade inte så här höga förväntnin­gar på truppen även om vi visste att Serkan Inan skulle skriva på så fort vi startade AIK. Jag tycker vi hamnat på en nivå som är över förväntan, vilket bara är positivt. Vi har en bra kombinatio­n av ungt och gammalt. Erfaren och mindre erfaren. Vi tänker både lång- och kortsiktig­t med det här, säger Stefan Jovanović.

Strax efter att AIK startade sin basketsekt­ion följde även Hammarby och Djurgården efter. Alla har dessutom hamnat i samma serie, Division 2 norra Svealand.

– Inget vi funderar så mycket på överhuvudt­aget. Så länge vi gör vårt jobb så spelar det ingen roll vilka vi möter. Det blir intressant med flera derbyn, men inget annat.

På söndag sker så premiären. Mot Rinkebylag­et Akropol i Solnahalle­n.

– Det ska bli kul att möta just Akropol. Jag har själv spelat där och det här blir ett sätt för mig att ge tillbaka. Det ska även bli kul att börja med ett derby redan i första omgången och mot ett lag från den blåa tunnelbane­linjen där AIK är stora.

– Det här är något vi väntat på och nu ska vi få tillbaka det vi som vi jobbat så hårt för. Jag hoppas att det blir fullsatt och en skön atmosfär.

Vad är målsättnin­gen med säsongen?

– Vårt mål är att vinna varje match och gå upp i Basketetta­n. Det är hela grejen. Vi deltar för att vinna, det är inga konstighet­er, avslutar Stefan Jovanović.

”Vårt mål är att vinna varje match och gå upp i Basketetta­n.”

 ??  ??
 ?? FOTO: NOVICA JOVANOVIC ?? NIO.
AIK:s basketherr­ar har nio spelare i truppen, varav två kommer från lokalrival­en Solna Vikings. Troligen kommer tre nyförvärv till att ansluta inom kort.
FOTO: NOVICA JOVANOVIC NIO. AIK:s basketherr­ar har nio spelare i truppen, varav två kommer från lokalrival­en Solna Vikings. Troligen kommer tre nyförvärv till att ansluta inom kort.
 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? GRUNDARE. Adam Lockaner (t v) och Stefan Jovanovic. AIK Baskets grundare och förgrundsf­igurer.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM GRUNDARE. Adam Lockaner (t v) och Stefan Jovanovic. AIK Baskets grundare och förgrundsf­igurer.
 ?? FOTO: NOVICA JOVANOVIC ?? FÖRSTA. På söndag spelar AIK sin absolut första seriematch. Akropol står för motståndet.
FOTO: NOVICA JOVANOVIC FÖRSTA. På söndag spelar AIK sin absolut första seriematch. Akropol står för motståndet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden