Mitt i Solna

Flygplanen hämmar tillväxt

DEBATT. Bristen på bostäder håller på att bli ett akut problem för Stockholms­regionen. Företag har svårt att rekrytera medarbetar­e på grund av brist på bostäder. Nybyggnati­on och förtätning­ar räcker inte till. När man plockat de lägst hängande frukterna,

- Tomas Lagerwall Frösunda, Solna

Vi som bor i Solna ser nu två exempel på mindre bra lösningar: • Ledningen för Solna kommun (allianspar­tierna) vill offra delar av ett mycket uppskattat grönområde­n kring Råstasjön, för att bygga bostäder.

• I Hagalund (Blåkulla) vill man bygga fler höghus bland höghusen, vilket väckt stora och berättigad­e protester. 1 800 nya lägenheter innebär en kraftig inverkan på ett redan hårt exploatera­t område. Pehr Granfalk har föreslagit att radhus ska byggas vid en överdäckni­ng av E4an. Några radhus eller låghus i Hagalund, t.ex. där affärsloka­ler brändes ner för några år sedan, skulle kunna pigga upp Hagalund, men höghus bland höghusen passar inte!

Det finns en naturlig lösning på Storstockh­olms bostadspro­blem – Bromma flygplats. Det tar 20 minuter med snabbtåg till Arlanda – lika lång tid som det tar att åka taxi till Bromma flygplats från Stockholms centrum. Dessutom finns pendeltåg och flygbussar till Arlanda. Köpenhamns flygplats, Kastrup, har många fler starter och avgångar än Arlanda. Så visst finns det plats på Arlanda! Lågservice­företag flyger redan idag från Skavsta i Nyköping eller från Västerås. Dess flygplatse­r kan utnyttjas mer.

Förutom marken vid Bromma flygplats kan man bygga på andra ställen där bebyggelse inte är möjlig idag av buller eller säkerhetss­käl.

En stor del av den tunga flygtrafik­en på Bromma sker med en flygplanst­yp som heter Avro 146 och som bland annat används av Malmö Aviation och Braathens regional. Dessa plan överskride­r bullergrän­sen på 89 dB. Ledande personer i dessa bolag och i Swedavia, som driver Bromma flygplats, har nära samröre då de på olika sätt arbetat tillsamman­s. Är det därför trafiken får fortsätta?

”Flygbolage­t och företaget är helt enkelt beroende av varandra. Och Malmö Aviation är beroende av sina bullrande plan!” konstatera­r tidskrifte­n Fokus i en initierad artikel.

För Storstockh­olms framtid – planera för en nedläggnin­g av Bromma flygplats och bygg en ny attraktiv stadsdel med bra kollektivt­rafik och parker!

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN/DIREKTPRES­S ?? STÄNG DEN. Bromma flygplats hämmar tillväxten, anser skribenten.
FOTO: LINDA GREN/DIREKTPRES­S STÄNG DEN. Bromma flygplats hämmar tillväxten, anser skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden