Mitt i Solna

Pärlar för barn med sämre villkor

-

dén kom till när klassen pratade om flyktingkr­isen och försökte komma på något bra sätt att hjälpa till. Redan på fredagen, när Vi i Solna hälsade på i klassrumme­t, hade 260–270 beställnin­gar kommit in. Till stor del var det tack vare delningar i sociala medier. Produktion­en hade hunnit halvvägs.

– Barnen jobbar på jättebra, men de hinner det de hinner. Jag får sitta och trä på nätterna. Det är lite stress, säger Jotta Kharamanpo­ur. Men för den skull ska inte barnen behöva stressa. Pärlandet läggs in på någon lektion här och var och kan helt klart sägas följa läroplanen, inte bara när det gäller samhällsor­ientering. De 28 pärlorna ska ju räknas också.

– Det är jättemycke­t värdegrund­sarbete, säger Jotta Kharamanpo­ur.

har hunnit göra ganska många arm- Eleven Isabella Öbring band. – Det är så kul, men lite jobbigt också. Hon tycker att det är bra att pengarna går till flyktingar­na. – Jag tycker att de ska ha mat istället för att dö, säger hon. Armbanden säljs för 50 kronor styck och pengarna ska gå till flyktingar­na via någon pålitlig organisati­on, som Jotta Kharamanpo­ur väljer ut tillsamman­s med eleverna. De träs med färgglada träpärlor och bokstäver som bildar ordet ”humanity”. En instruktio­n har ritats upp på tavlan och det är sällan som någon stavar fel, även om det inte är världens lättaste ord för 8-åringar. I skolan pratar de om vad som händer i världen och om flyktingka­tastrofen. Jotta Kharamanpo­ur har bestämt sig för att inte visa den spridda bilden på den ilandspola­de, döde pojken Alan för klassen.

– De har sett mycket bilder själva. Vi har pratat om varför människor flyr och vad man skulle göra om man träffar någon som har flytt. De säger ”men de kan bo hos mig” och sådana saker, säger hon.

Att barnen kommer ihåg vad de pratat om märks, inte minst på deras egna samtal på rasterna.

– Någon sade att det var äcklig mat i skolan, då sade någon annan att ”vi har faktiskt mat och tak över huvudet, så illa är det inte”, säger Jotta Kharamanpo­ur.

– Vi har ju haft tur för att vi är i en bättre miljö, att vi får mat och så, säger eleven Pixie Resare.

På lördagen firades Ulriksdals­skolans 1-årsjubileu­m, där intäkterna också går till stöd i flyktingkr­isen.

 ??  ?? Ulrica Andersson
Ulrica Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden