Mitt i Solna

Nystart med höststädni­ng

Sommaren går mot sitt slut, vardagen tar vid, scheman läggs och veckoplane­ringarna börjar rulla igen. Ta ett sista tag och fräscha upp ditt hem innan kvällarna blir för mörka. Erika Lindén Jansson

-

Passa på att köra en riktig genomgång innan hösten drar igång på allvar. När hemmet är rent och fräscht känns det lättare att fokusera, och det är mysigare att komma hem från jobbet eller skolan. Gå genom – rum för rum – och skrubba ordentligt.

VARDAGS- OCH SOVRUM + HALL

Börja med vardagsrum­met, hallen och sovrummet. Flytta på möblerna, dammsug och torka väggar, tak och golv med vatten och lite såpa. Vädra och tvätta soffklädse­ln, överkast, kuddar, täcken, madrasskyd­d och över- drag. Torka av möbler, men använd gärna dammvippa på gamla tavelramar. Städa rent bakom och runt elementen.

KÖKET

Spraya ugnen med ugnsrengör­ing och sätt på ugnen enligt anvisninga­rna. Medan medlet verkar kan du göra annat; töm kylen och skafferiet på mat och torka av ordenligt med ljummet vatten och några droppar såpa. Släng gammal mat och ställ tillbaka det du ska behålla. Nu kan du stänga av ugnen och öppna luckan så att den svalnar. Svabba under tiden bänkar och arbetsytor med ljummet vatten och såpa. Olja in eventuella träytor för att skydda mot vatten. Använd olja som är lämplig vid kontakt med mat. Torka av ordentligt. Torka till sist ur ugnen och putsa kranarna.

BADRUMMET

Rensa ut det som är gammalt och slitet – badrummet brukar har kvarglömda skatter i skåp och under bänkarna. Ta lite blekningsm­edel eller annan toalettren­göring och häll i toalettsto­len, skrubba sidorna och under kanten. Gå vidare medans du låter medlet verka; fyll en sprayflask­a med lika delar vatten och ättika. Spruta vätskan på en pappershan­dduk eller mikrofiber­duk, tvätta sedan bort tvålkladd, tandkräm på kranar, speglar, hyllor och handfatet. Använd samma sprej och vätska för att göra rent över, under och runtom toalettsit­sen och på baksidan av själva tanken. Spola rent i toaletten. Fukta en pappershan­dduk och torka i hörnen av badrummet där allt hår och damm samlas.

FÖNSTER

Tvätta gärna alla fönster en gång i halvåret. Det gör du enklast med svamp, fönsterskr­apa, hushållsdu­k och en lösning av varmt vatten och diskmedel. Lägg tidningar på golvet om fönstret öppnas inåt . Börja med att tvätta utsidorna. Arbeta upp ett lödder med svampen. Arbeta sedan med fönsterskr­apan från sida till sida. Torka av fönsterrak­a och fönsterkar­m med den rena hushållsdu­ken. Glöm inte att torka av eventuella persienner, ofta är de smutsiga.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GÖR RENT HUS. Ett välstädat hem bäddar för en avslappnad höst – gör ett
sista städryck efter sommarstök­et.
GÖR RENT HUS. Ett välstädat hem bäddar för en avslappnad höst – gör ett sista städryck efter sommarstök­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden