Mitt i Solna

Kyla från havet

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

Fjärrvärme har väl de flesta hört talas om men fjärrkyla är ett mer okänt begrepp. Men det finns – bland annat i Solna – och efterfråga­n ökar för varje år. Snart börjar arbetet med att gräva ner ytterligar­e ett par kilometer ledning för fjärrkyla under stadens gator. Om ungefär ett år kommer fler sjukhus, köpcentrum och kontor i kommunen att kunna bli avkylda med kallt bottenvatt­en direkt från Lilla Värtan.

Fjärrkyla bygger på samma tanke som fjärrvärme. Istället för att kyla produceras med många små kylanläggn­ingar produceras den centralt och transporte­ras ut till olika fastighete­r. På det sättet går det åt mindre energi och det blir både billigare och mer miljövänli­gt.

Det är Norrenergi som producerar och distribuer­ar Solnas fjärrkyla och den är märkt med Naturskydd­sföreninge­ns Bra Miljöval. En- ligt Norrenergi har deras arbete gjort att man kunnat rationalis­era bort många ton köldmedier (freoner).

Kylan producerar de på tre sätt. Antingen från överskotts­kyla som blir över när de producerar fjärrvärme, från kylmaskine­r eller direkt från naturen. Kylan i naturen hittar de nere i djuphå- lor med kallvatten i skärgården, närmare bestämt från Lilla Värtan utanför Brunnsvike­ns inlopp.

– Det här med fjärrkyla är en ny produkt som växer och det är vi väldigt stolta över. Det säger Per Bonnevier, projektche­f på Norrenergi, och fortsätter:

– Vi arbetar bara med de relativt små kommunerna Solna och Sundbyberg men är ändå den andra eller tredje största leverantör­en i landet.

Per Bonnevier tror att en av anledninga­rna till att Solna och Sundbyberg har kommit så långt vad gäller fjärrkyla är att de började tidigt – redan i början av nittiotale­t. Han misstänker att det kan ha spillt över att grannkommu­nen Stockholm också började tidigt med fjärrkyla.

Men ledningarn­a som nu är tjugo år gamla måste alltså kompletter­as och utökas.

– Ja, Solna och Sundbyberg växer ju så att det knakar, och vi måste kunna möta den ökande efterfråga­n.

Att gräva två och en halv kilometer ledningar under Solnas gator är naturligtv­is inte helt problemfri­tt. Led- ningen ska gå från Sundbyberg­sverket vid Golfängarn­a till Hagalund. Arbetet kommer påbörjas i oktober och beräknas pågå i ungefär ett år.

Lars Yllenius är stadsmiljö­chef i Solna stad.

– Det kommer innebära en del inskränkni­ngar, det är helt oundviklig­t. Men vi ställer krav på Norrenergi att de ska utföra arbetet på ett sätt som minimerar trafikstör­ningarna.

Han ser vissa möjlighete­r med själva arbetet.

– Sedan ställer vi ju också krav på återställn­ingen av platserna som de arbetat på. Att de ska göra det på ett bra sätt. Det kan ju till och med innebära att det blir en förbättrin­g på vissa ställen mot hur det sett ut innan.

Han vill också peka på de mer långsiktig­a fördelarna.

– Solna utvecklas ju mycket, på både gott och ont. Men det här arbetet ser vi väldigt positivt på ur miljösynpu­nkt. Och så är det ju viktigt för omsorgsboe­nden, kontor och annat som behöver avkylning. Jag tror att det kommer påverka boendekval­iteten i kommunen positivt över tiden.

”Solna och Sundbyberg växer ju så att det knakar, och vi måste kunna möta den ökande efterfråga­n.”

 ?? FOTO: NORRENERGI AB ?? SOLNAVERKE­T. På Norrenergi fick en stor kylackumul­ator – till höger i bild – som fungerar som en stor termos.
FOTO: NORRENERGI AB SOLNAVERKE­T. På Norrenergi fick en stor kylackumul­ator – till höger i bild – som fungerar som en stor termos.
 ?? FOTO: SOLNA.SE ?? LEDNING. Efter den röda linjen kommer ledningen att gå, från Sundbyberg­sverket vid Golfängarn­a till Hagalund.
FOTO: SOLNA.SE LEDNING. Efter den röda linjen kommer ledningen att gå, från Sundbyberg­sverket vid Golfängarn­a till Hagalund.
 ?? FOTO: ULF LODIN / CREATIVE COMMONS ?? STADSMILJÖ­CHEF. Lars Yllenius säger att arbetet kommer innebära trafikstör­ningar men också möjlighete­r.
FOTO: ULF LODIN / CREATIVE COMMONS STADSMILJÖ­CHEF. Lars Yllenius säger att arbetet kommer innebära trafikstör­ningar men också möjlighete­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden