Mitt i Solna

Parkera gratis i Solna – utanför Säkerhetsp­olisen

Bolstomtav­ägen är i dag laglöst land när det gäller parkering

- Patrik Ekström patrik.ekstrom@direktpres­s.se

Solna stads parkerings­vakter är kända för att nitiskt upprätthål­la kommunens hårda parkerings­regler.

Men det finns en plats där det är fritt fram att ställa bilen utan att betala – nämligen utanför Säkerhetsp­olisens huvudkonto­r.

Här betalar ingen, och ingen riskerar att få någon p-bot, visar Vi i Solnas granskning.

Har du tröttnat på Solna stads höga parkerings­avgifter? Eller har du bara svårt att hitta parkering i samband med evenemang på Friends Arena? Då ska du ställa bilen utanför Säkerhetsp­olisens huvudkonto­r på Bolstomtav­ägen i Solna.

Här är det nämligen fritt fram att parkera hur som helst, och hur länge som helst, utan att betala.

Vi i Solna har under flera veckors tid undersökt viljan att betala parkerings­avgift på platsen, efter tips från en läsare. Vi har även tittat på utfärdande av böter.

Den är i båda fallen helt obefintlig.

Ett exempel: måndag 14 september klockan 14.00.

53 bilar står parkerade på gatan runt Säkerhetsp­olisens huvudkonto­r.

35 bilar saknar giltig parkerings­biljett trots att det av skyltarna tydligt framgår att parkeringe­n är en avgiftsbel­agd boendepark­ering.

16 bilar saknar giltig biljett och står dessutom utanför parkerings­zonerna, till exempel precis vid ett övergångss­tälle eller till och med uppe på trottoaren.

Endast två (2) bilar står korrekt parkerade och har betald boendepark­ering.

Ingen lapp med kontrollav­gift för felparkeri­ng syns till.

Det är bevaknings­företaget Securitas som övervakar Solnas parkeringa­r på uppdrag av kommunen.

De medger att Bolstomtav­ägen i dag är laglöst land.

– På den gatan har Solna stad inte ordnat med lokala trafikföre­skrifter och då vill inte vi agera. Det måste finnas beslut om trafikregl­er för att vi ska kunna jobba, säger Ronny Fredriksso­n, pressansva­rig på Securitas.

Så det är inte kopplat till att det är fotoförbud utanför Säkerhetsp­olisen och därmed svårt för parkerings­vakter med bevisförin­g?

– Det skulle kunna vara ett problem i nästa skede, men nu är det på grund av vi inte anser att trafikregl­er- na är reglerade, säger Ronny Fredriksso­n.

Enligt Solna stad finns lokala trafikföre­skrifter för området.

Men det finns andra saker som ställer till problem.

– Staden har nyligen upptäckt att det är någon annan som har satt upp skyltar och vägmarkeri­ngar i det här området utan stadens kännedom. De skyltarna skapar uppenbarli­gen lite motstridig­a budskap. Det staden nu gör är att vi ser över platsen, och vilka skyltar som sitter uppe så att det blir tydligt vilka parkerings­regler som gäller. Sedan får vi naturligtv­is också prata med entreprenö­ren så att det blir ordning på platsen, säger Teo Zetterman, pressansva­rig på Solna stad.

 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? FRITT FRAM.
En fristad för felparkera­re.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM FRITT FRAM. En fristad för felparkera­re.
 ??  ?? Den som ställer sig på Bolstomtav­ägen behöver inte vara rädd för p-böter. Inte ens om man ställt sig med hjulen på trottoaren.
Den som ställer sig på Bolstomtav­ägen behöver inte vara rädd för p-böter. Inte ens om man ställt sig med hjulen på trottoaren.
 ??  ??
 ??  ?? INGEN RISK.
INGEN RISK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden