Mitt i Solna

Landhockey på frammarsch i Solna

- Anders Ekström

Landhockey är en liten sport i både Sverige och Stockholm. Men det försöker nystartade Solna landhockey­klubb Mesaicos att ändra på. Antalet deltagare ökar hela tiden och nyligen tog dessutom klubben sina två första SM-medaljer.

Det har gått fort för Solna landhockey­klubb Mesaicos. Initiative­t att starta föreningen kom 2014 av tysken Nils Dressler och holländare­n Maarten Steinz. Båda hade en lång erfarenhet av landhockey från sina respektive hemländer och duon hade dessutom utövat sporten i Lund och Åkersberga. När landhocke-yentusiast­erna sammanstrå­lade kom så idén. Varför inte starta en förening, för sporten vi älskar, där vi bor?

– Både jag och Maarten var väldigt motiverade att starta en förening. Vi läste på hur man gjorde och det var starten på en kul resa. Snabbt var vi uppe i 20 medlemmar. Det finns många intressera­de i Solna med omnejd, berättar klubbens ordförande och grundare Nils Dressler som är uppvuxen i Hannover.

Första året, 2014, var det helt fokus på träning. Medlemmarn­a strömmade in och framförall­t var det spelare med ursprung i länder där sporten är stor som anslöt. Holländare, tyskar, sydafrikan­er, indier, fransmän och så vidare. Många av dem studenter. Men även en del nyfikna svenskar som ville pröva på något nytt.

Idag – drygt två år efter starten – finns runt 70 medlemmar, fördelat på ett herrlag, ett damlag och ett så kallat trimhockey­lag. Dessutom en ungdomssek­tion och alla huserar på Bergshamra IP.

– Vi visade sporten på Solnadagen 2014 och träffade då en holländare. Han hade en barngrupp på runt 20 barn som snabbt anslöt till klubben, fortsätter Nils Dressler.

Landhockey­n, som heter hockey på engelska, har aldrig varit speciellt stor i Sverige. Under kortare perioder har den varit populär i olika delar av Sverige, bland annat i Partille, Täby och Lesjöfors. Idag finns lagen främst i storstadsr­egionerna och de flesta av de drygt 25 svenska klubbarna spelar inomhusvar­ianten (fem mot fem) av landhockey. Kanske kan SLF Mesaicos vara ändringen på intresset för landhockey. Åtminstone i Stockholm.

– Vi har en konstant tillväxt. Framförall­t när högskolorn­a börjar. När någon försvinner kommer det oftast två nya ändå. Det vikti- gaste för oss är träningen. Det är svårt att spela match direkt. Därför är trimhockey viktigt för att lära sig från grunden, säger Nils Dressler.

Förra året deltog herrlaget i utomhus-SM första gången. Laget kom sist, men det var ändå en stor framgång att genomföra ett svensk mästerskap så tidigt, menar 28-åriga Nils Dressler.

Men i årets SM gick det bättre. Både dam- och herrlaget tog nämligen ett varsitt silver.

– Bara att nå finalen var en stor framgång. Det känns hur stort som helst att ha ta- git medalj. En stor stolthet för mig och Maarten. Att klara av att starta en förening i en sådan liten sport.

Sporten spelas elva mot elva på en fullstor fotbollspl­an. Reglerna påminner aningen om bandyregle­r. Förra året fick klubben in ett par riktiga landhockey­mål via Holland.

– En stor glädje. Allt blev seriösare och det blev lättare att visa upp sporten. Hittills har vi fått mycket hjälp av Ulf Jernberg i Solna. En väldigt bra kontakt.

I framtiden drömmer klubben om en egen plan. Kanske i Solna?

– Det är en stor utmaning att få en riktig landhockey­plan. En nyckelfråg­a. Då kan sporten absolut bli större. Vi för en dialog om att hitta en plan. Vi fortsätter även att jobba för att stabiliser­a hela föreningen, avslutar Dressler.

Vi har en konstant tillväxt.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? GRUNDARE. Nils Dressler grundade Solna landhockey­klubb Mesaicos 2014. Klubben ökar ständigt i antalet medlemmar.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM GRUNDARE. Nils Dressler grundade Solna landhockey­klubb Mesaicos 2014. Klubben ökar ständigt i antalet medlemmar.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? BANDY. Om man ska jämföra landhockey med en populär svensk sport så ligger bandyn närmast att likna med.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM BANDY. Om man ska jämföra landhockey med en populär svensk sport så ligger bandyn närmast att likna med.
 ?? FOTO: MAARTEN STEINZ ?? SILVER. Både herr- och damlaget tog SM-silver i klubbens andra svenska mästerskap någonsin.
FOTO: MAARTEN STEINZ SILVER. Både herr- och damlaget tog SM-silver i klubbens andra svenska mästerskap någonsin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden