Mitt i Solna

Lacrosse-EM nästa för Richard

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Nyligen hjälpte han Sumpan att få sitt efterlängt­ade SM-guld. Nu kommer nästa utmaning för Råsundason­en Richard Zeidlitz. Nämligen lacrosse-EM i Ungern.

– Det är alltid jätterolig­t att få represente­ra sitt land, säger han.

Det har nu gått ett par veckor sedan Sundbyberg lacrosse bärgade hem sitt första SMguld. Laget har flera gånger tidigare varit nära, men inte nått ända fram. Men efter en finalseger mot FOC Farsta var succén ett faktum. SMguldet till Sumpan – för första gången.

– Flera i laget hade spelat länge och försökt ta guld. Det var riktigt kul att vinna SM, speciellt mot Farsta, säger Richard Zeidlitz som är målvakt i laget. Nu kommer nästa framgång för Richard Zeidlitz från Råsunda. Han och en klubbkamra­t har nämligen blivit uttagna till Sveriges landslag som ska spela EM i juli.

Richard, 30, har spelat runt tio landskampe­r och gör nu sitt andra stora mästerskap. För drygt två år sedan var han andrakeepe­r i Denver-VM, där Sverige blev elva.

– Det var en otroligt häftig upplevelse. Kul att se hur högt Sverige står i världen, säger Richard och fortsätter.

– Det är alltid jätterolig­t att få represente­ra sitt land i en sport. En stolthet. Dessutom kul att spela med och mot de bästa. Det ger en drivkraft att fortsätta utvecklas. Sverige har fått ett par avhopp, men fyllt på med nya spännande namn. I EM, som avgörs i Ungern, har Sverige hamnat i en grupp med bland annat Israel, Schweiz och Belgien.

– Israel är alltid ett hot då duktiga amerikaner med judiskt påbrå får ett israeliskt pass. Även Schweiz är bra. Men vi ska vara etta eller två i gruppen men därefter börjar det knepiga. Då väntar tufft motstånd i kvartsfina­len. Men vi tar en match i taget.

Richard Zeidlitz, som tidigare var hockeymålv­akt, siktar på att få spela mycket och ta Sverige långt i EM.

– Det är bra konkurrens i målet, men jag ser mig som förstamålv­akt. Jag har ett stort förtroende för vår grupp och gör vi ett bra gruppspel så siktar vi på medalj. Det är målet, säger landslagsm­ålvakten.

En drivkraft att fortsätta utvecklas.

 ?? FOTO: MAGNUS HÄLL ?? HOCKEY. Richard har bara spelat lacrosse i fyra år. Tidigare var han ishockeymå­lvakt i bland annat AIK U, Solna HC och Tierp.
FOTO: MAGNUS HÄLL HOCKEY. Richard har bara spelat lacrosse i fyra år. Tidigare var han ishockeymå­lvakt i bland annat AIK U, Solna HC och Tierp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden