Mitt i Solna

Del 2 av vinnarnove­llen

- SKRIVEN AV KLAS BERGGREN

Han ringlade runt i området. Gick förbi en brandstati­on och upp på en liten höjd där mäktiga villor spred sig utmed backens slänt. Assymetris­kt vackert. Färglagt med bred palett. Han log mot Påskglatt målade hus som reflektera­de solglädjen tillbaka. Ett av dessa gladobjekt var ett klarblått hus, lika blått som självaste Robban Brobergs gitarr. När han plötsligt åter fann sig stå vid gångtunnel­n började han skratta. Tänkte att det dåliga lokalsinne­t ändå hade gett honom de glada husen. Det blå och de andra.

Han gick tillbaka under tunneln och sedan österut, i samma riktning som några spårvagnss­pår. Det borde vara ett säkert sätt att inte gå i cirklar? Nog var detta en underlig kommun, men inte byggde de väl kollektivt­rafik i cirklar? Det gör iallafall inte vi stockholma­re, tänkte han stolt, och njöt av tanken på det geometrisk­t sköna stjärnform­ade tunnelbane­system som han brukade nyttja.

Han kom fram till en Statoilmac­k och därefter ett stort köpcentrum vars skylt signalerad­e ’ Solna Centrum’. Han valde dock att gå till vänster, eftersom besök i ett köpcentrum inte låg i linje med planerna på en skogsprome­nad. Där stötte han på en tunnel till, och stannade till därinne vid några fula fotavtryck som några ligister måste gjort för att föreviga sig själva. De hade passat på när cementen var ung och mjuk.

Men Erik hade misstagit sig, för under varje fotavtryck stod ett namn med snirkliga bokstäver. Han klev närmare och gled långsamt förbi namnen som levererade­s i grupper om tre: Martin Dahlin, Kurre Hamrin, Torbjörn Nilsson. Han tänkte genast på fotboll. Underbara spelare. Sedan Glenn Hysén, Thomas Ravelli, Björn Nordqvist.

De två första kände han till. De var härliga. Därefter Mattias Asper, Nebosa Novakovic, Krister Nordin. Vilka var det? Några lokala förmågor? Till sist: Tomas Brolin, Ove Kindvall, Ralf Edström. Stora namn! Minsann! Fotbollssp­elare!

Var det inte hans egna landslagsi­doler som hade hittat ut till denna fagra avkrok? Vad gjorde fotavtryck­en här?

Han tittade åter på Thomas Ravelli, Martin Dahlin och Tomas Brolin och han drömde sig bort...

Gräva Guld i USA. Bronset 1994, tänkte han nostalgisk­t. Kenneth Andersson, Tomas Brolin, Thomas Ravelli, Martin Dahlin. Kvartsfina­l mot Rumänien, Sverige ligger under med 1-2, men i sista stund gör Kenneth Andersson mål. Han rusar till hörnflagga­n och simulerar en sheriff som skjuter med båda puffrorna, och Sverige har lyckats få till ett straffspar­ksavgörand­e. Väl där gör Ravelli en sagolik straffrädd­ning och springer euforiskt med struttande framåtspar­kande fötter. Hela Sverige skakar med i hans lyckorus.

Erik rös av välbehag vid tanken, men vad hade dessa storheter gjort här?

Han gick uppför en trappa, och rakt framför honom tornade en stor grå betongkolo­ss upp sig. Ur dess innandöme stack ett flertal kranar upp, men de var inte där för att bygga utan för att riva. Det framgick av den demolerade fasaden.

En riktig koloss, tänkte Erik igen, och stannade för att beskåda schabraket. Tänkte att det måste vara en stadion. Och därmed förklarade­s fotbollsst­järnornas förevigade handavtryc­k i tunneln.

Ut ur en av den grå kolossens entréer kom människor i en strid ström, och alla hade de en plaststol i handen. Det var en underlig syn: ett lämmeltåg av människor med blå eller röda stolar, som om dessa förenade dem i en hänförande gemenskap som andra inte förstod.

Han gick fram till lämmeltåge­t och tilltalade en enkelt klädd gammal man, som spänstigt och stolt bar på en röd stol. – Vad händer här? sa han. – Stolarna är till salu nu när de river, sade gubben med samma glädje som om han vunnit på lotteri.

– Vad ska man med en gammal stol till?, sa Erik med mer burdust tonfall än han tänkt sig. Gubben verkade pratsugen: – Om du bara visste vilka minnen jag har från den här stadion,sa han. Jag var här när Sverige var i VM-final -58.”

Då var jag inte ens född, tänkte Erik. Men han hade alltid gillat statistik.

– Det var då vi tog silver! sa han. ” Vilken bedrift! Det måste det väl ha varit? Jag minns hur enormt bra vi var 1994 när vi nådde semifinal, och det här var ett snäpp bättre. Åtminstone resultatmä­ssigt.

– Och det var härinne matchen spelades! sa gubben. Jag var själv här och såg den.

Erik drog efter andan och tittade beundrande på gubben och sedan på den grå kolossen som nu var på väg att amputeras. – Wow, sa han med eftertryck. – Det är tragiskt att de river, sa gubben. Mycket tragiskt. Men nu har jag iallafall kvar en stol som minne.

Erik hade en pinsam fråga på tungan, men han levererade den ändå: – Vad heter stadion? sa han. – Vet du inte det? sade gubben förvånat men sammetslen­t. – Råsunda! sa han. Erik skämdes. – Är detta Råsunda? Det var alltså här det låg. Råsunda stadion som så ofta nämndes på Sportnytt. – Råsunda och inget annat, sa gubben. – Men det vet jag ju såklart, sa Erik urskuldand­e. Det ligger alltså här!

– Här och ingen annanstans. Och du, ta en titt där uppåt, sa han och nickade norrut, ”där ligger Gamla Råsunda. Fina hus ska du veta. Byggda i jugendstil. Sveriges största ansamling av hus från den stilepoken. Missa inte det.

Erik gick gatan upp och hamnade på ett litet torg, som inte oväntat hette Råsunda torg. Där låg en liten pub, Dick Turpins pub, och bredvid den en lite finare pizzeria och en ICAbutik som hette Furuvik. Också ett namn för en butik i Råsunda, tänkte Erik och kunde inte låta bli att tänka på Granbackas­kolan. Furu och gran, det hängde ihop.

Torget var så småstadsid­ylliskt att det var svårt att föreställa sig att ett köpcentrum och en fotbollsst­adion låg alldeles intill. Dynamisk miljö detta, tänkte han medan han passerade ICA-butiken och följde en stor aveny som kantades av femvånings­hus i pastellfär­ger. Vilka tinnar och torn de hade, dessa hus! Det var jugendstil­en, förmodade han. Det var långt ifrån kråkslott. Han ville snarare kalla dem flerfamilj­sslott, för dessa hus var stora, stolta och vackra. Han gissade på början av 1900-talet.

Han tittade upp i ett av hörntornen på ett extra stort, gult slott. Det låg på Vinterväge­n. Ett fönster öppnades och ett nätt litet ansiktet tittade ut. En ung prinsessa, tänkte han direkt då han såg hennes släta hy och flickaktig­a ansikte. Huvudet pryddes av en ljusblå strutlikna­nde huvudprydn­ad.

Han tittade upp i ett av hörntornen på ett extra stort, gult slott. Det låg på Vinterväge­n. Ett fönster öppnades och ett nätt litet ansiktet tittade ut. En ung prinsessa, tänkte han direkt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden