Mitt i Solna

Dansduo ska ge allt på dans-EM

- Gustav Jakobsson Anders Ekström

Med ett färskt SM-silver i bagaget laddar nu Björn och Katja om. I början på juli åker dansduon från Solna sportdansk­lubb till Italien för att tävla i EM.

– Vi är fokuserade och ska göra vårt bästa, säger Katja Lujan Engelholm.

Katja Lujan Engelholm och Björn Pemer kom till SM i Helsingbor­g, för ett par veckor sedan, rankade som nummer ett i Sverige i latinameri­kansk dans. De klarade dock inte av att nå hela vägen fram, utan fick se sig besegrade av ett annat par och nöja sig med andraplats­en.

– Vi är jättenöjda för vi kände att vi gjorde en jättebra dans. Vi visade vad vi står för och vi har gjort stora framsteg från förra året. Jag och Björn satsade på guldet men det blev ett silver, så är det ibland.

– Det var väldigt nära att vi vann. Vi snubblade verkligen på mållinjen och det känns såklart surt, konstatera­r Katja.

Dansparet från Solna sportdansk­lubb riktar nu allt fokus mot EM, som går av stapeln 9 juli. EM denna gång utspelar sig i staden Rimini på Italiens östkust.

Katja och Björn har dan- sat ihop i 13 år och det är tredje gången som de ska tävla tillsamman­s på ett Europamäst­erskap.

Konkurrens­en på EM är givetvis mycket större än den är på SM, eftersom eliten från hela Europa tillkommer. Då gäller det att prestera på topp.

– På EM är det så många par att domarna bara har några sekunder på sig att bedöma varje par. Därför gäller det att verkligen synas och visa att man har kul. Vi brukar säga ”hit the beat”.

–Då vet vi att det är på riktigt och då kommer vi att fokusera. Det behöver vi göra för det räcker inte annars, förklarar Katja.

Katja berättar att träningen går väldigt bra, men att de sista veckorna har störts lite av att de inte kommer åt sin lokal lika ofta nu, under sommaren, som annars under året. Men paret har trä- nat väldigt mycket under säsongen och känner sig förberedda inför EM.

– Vi har aldrig tränat så mycket som i år, vi har verkligen lagt i en extra växel. Det ska bli jättekul med EM, säger Katja.

De sista förberedel­serna inför tävlingen har paret också koll på.

– Vi ska tävla en gång till innan EM för att bevara tävlingskä­nslan. I övrigt ska vi äta bra, sova ordentligt och träna hårt, men inte överdrivet tungt.

Det ska bli jättekul med EM.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? LATIN. Latinameri­kans dans består av fem dansstilar. Det är samba, cha cha, rumba, paso doble och jive.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM LATIN. Latinameri­kans dans består av fem dansstilar. Det är samba, cha cha, rumba, paso doble och jive.
 ?? FOTO: C STRAND ?? TVÅA. Björn och Katja kom tvåa i SM som avgjordes nyligen.
FOTO: C STRAND TVÅA. Björn och Katja kom tvåa i SM som avgjordes nyligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden