Mitt i Solna

25 000 dansade, sjöng och åt

Enligt legenden firas Tirgan till minne av att regnet äntligen började falla efter en lång torrperiod. Det var knappast aktuellt vid årets fest på Huvudstafä­ltet i Solna.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Snarare var det tvärtom. Ängsliga festivalde­ltagare kastade hela tiden blickar upp mot den mörka himlen – men festen till regnets och vattnets ära klarade sig undan med bara några mindre skurar. Tirgan är den stora persiska midsommarf­esten som under åren har utvecklats till en kultur– och integratio­nsfestival. Cirka 80 personer har arbetat med festivalen

– Vi vill gärna att människor utanför den persiska kulturen också ska besöka festivalen. Det är viktigt att öka förståelse­n mellan olika kulturer, säger Shahin Roshan som är huvudansva­rig för festivalen.

Därför hade arrangörer­na i år satsat på ett blandat program. Framåt kvällen stod kända persiska artister på scenen men under den tidiga eftermidda­gen underhöll bland annat Uno Svenningss­on, Tommy Nilsson och Patrik Isaksson.

– Tommy Nilsson kom fram och kramade mig efteråt, berättar Shahin Roshan.

– Han tyckte publiken var helt fantastisk­t. Tommy hade aldrig upplevt något liknande. Här satt unga och gamla från olika kulturer och sjöng med i hans låt ”En dag” från Melodifest­ivalen 1989. Det hade han inte väntat sig. Förra året hade festivalen runt 25 000 besökare – och det var minst lika många som besökte Tirgan i år under de sju timmar festlighet­erna pågick.

– Folk kom och gick hela tiden så det är svårt att räkna. Vi hade hoppats på ännu fler. Men det ostadiga vädret skrämde nog bort en del, säger Shahin Roshan.

Milad från Rissne och Sam från Solna hyrde ut vattenpipo­r med mint– och äppelsmak för 150 kronor i halvtimmen.

– Piporna är direktimpo­rterade från Iran. När festivalen stänger säljer vi vattenpipo­rna för 250 kronor styck, berättade Milad.

Shahin Shabani och Ahmed Hussein från Parsian IF fanns också på plats för att värva nya medlemmar. Den nystartade fotbollskl­ubben med hemmaplan på Ärvinge Bollplan i Kista har redan 500 medlemmar. Efter vårsäsonge­n ligger herrlaget tvåa i Stockholms­serien division 7A.

– Ahmed och jag spelar mittbackar. Inte många kommer förbi oss. Parsian har bara släppt in åtta mål hittills, berättade Shahin Shabani stolt. Mycket på Tirganfest­ivalen handlade om sång, musik och dans – men även mat. Överallt fanns det stånd som erbjöd grillat kött och vegetarisk­t. En av de längsta köerna ringlade sig till ståndet där Reza från Hässelby sålde grillspett.

– Reza är stans bästa grillmästa­re, fastslog en kund som efter en tids köande äntligen fick sätta tänderna i sitt spett.

Tommy Nilsson kom fram och kramade mig efteråt.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? DANS. Festivalen handlade mycket om dans och musik.
FOTO: LEIF OLDENBURG DANS. Festivalen handlade mycket om dans och musik.
 ??  ?? FOTBOLL. Shahin Shabani och Ahmed Hussein från nystartade Parsian IF hoppades på nya medlemmar.
FOTBOLL. Shahin Shabani och Ahmed Hussein från nystartade Parsian IF hoppades på nya medlemmar.
 ??  ?? PIPOR. Sam från Solna (närmast kameran) och Milad från Rissne (i mitten) hyrde ut vattenpipo­r.
PIPOR. Sam från Solna (närmast kameran) och Milad från Rissne (i mitten) hyrde ut vattenpipo­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden