Mitt i Solna

... håller ställninga­rna i Solna

Allt färre konfirmera­r sig i Sverige. Men i Solna är trenden stabil i antalet som väljer att bekräfta sitt dop för varje år.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Jag har varit här i fyra år och antal konfirmand­er ligger alltid runt 60, säger Lotta Lundberg, församling­spedagog i Solna.

Trenden är annars att antalet konfirmand­er ständigt går ner i Sverige. 1970 konfirmera­des 80 820 stycken personer i Sverige och år 2015 var den siffran bara 28 694.

Nyligen höll Lotta Lundberg en informatio­nsträff hos Solna församling på Skytteholm­svägen för de som funderar på att konfirmera sig. Här presentera­de man de alternativ som man har att välja på som konfirmand. Ett av alternativ­en inkluderar en resa till Berlin under påsklovet. Kanske står Solna emot trenden för att man försöker anpassa sig till vad ungdomar gillar att göra.

– Vi startade en Berlingrup­p för att ungdomar gillar att åka utomlands. Men det är svårt, trender med ungdomar ändras hela tiden, säger Lotta och tillägger att man utvärderar varje läger för varje år och ser vad som fungerar och inte fungerar.

Att man inte backat de senaste åren är kanske än mer imponerand­e med tanke på att Solna har en stor befolkning och nära till storstaden Stockholm, till skillnad från landet. Det finns mer i Solna än kyrkan som kan fånga ungdomars intresse.

– Bor man ute på landet, kanske det inte finns så många andra aktivitete­r än kyrkans. Här i Solna konkurrera­r vi med allt, resonerar hon. Även om antalet konfirmand­er i hela Sverige stadigt minskat de senaste årtion- dena, så är det kanske en annan typ av konfirmand­er idag jämfört med förr. Då skulle ”alla” göra det av tradition, nu är det förmodlige­n de som verkligen vill konfirmera sig som gör det.

Två ut av dessa ungdomar som konfirmera­de sig i Solna församling i somras var Mathilda Arnerdal och Albin Söderbäck.

– Jag är troende, men det var jag innan också, säger Mathilda.

Albin tyckte däremot först att det hela verkade lite löjligt, men beslöt sig sedan för att konfirmera sig och blev positivt överraskad.

– Nu kan jag tro på något, säger Albin.

En anledning till att det kan verka avskräckan­de för vissa att konfirmera sig är kanske att man har en bild av hur det ska vara. Men Lotta, Mathilda och Albin menar att det inte handlar om något slags förhör av bibeln. Det handlar snarare om gemenskap, att ha kul tillsamman­s och att väcka en nyfikenhet inför livet. Att åka på konfirmati­on är kravlöst och man får tro så mycket man vill på Gud.

– Man fick en väldig insikt om sig själv och Gud, man fick en massa kompisar och lär sig massor om segling (Albin valde seglingsal­ternativet). Man kan ju tro att man sitter och läser bibeln bara, menar Albin.

Mathilda instämmer i detta.

– Jag tror att de flesta tror att man måste vara jätterelig­iös. Men man får göra det i sin mängd, det ska kännas bra för en själv, menar hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? NYKONFIRME­RADE. Mathilda Arnedal och Albin Söderbäck är nöjda med sin konfirmati­on.
FOTO: JONAS CARLSSON NYKONFIRME­RADE. Mathilda Arnedal och Albin Söderbäck är nöjda med sin konfirmati­on.
 ??  ?? FÖRSAMLING­SPEDAGOG. Lotta Lundberg.
FÖRSAMLING­SPEDAGOG. Lotta Lundberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden